Din varukorg är för närvarande tom!
Snabbmarinerad morot till sushi

Att komponera nya ingredienser till vår hemgjorda sushi är ett äventyr. Vår marinerade morot till sushi kom att bli till ett egen alternativ till marinerad japansk rättika och vi blev förälskade i den från första stund.
Första gången jag åt japanska marinerade rättickor höll jag på att smälla av i denna fullkomliga smak och konsistens explosion. Herre min skapare vad jag tyckte att de var goda! De var liksom sötsyrliga och hade en flerstegskrispighet som kändes väldigt spännande, ni vet när man biter i något och det crunchar på flera nivåer efter varandra, i samma tugga. Samma krispighet har jag upplevt en gång när jag ätit sushi med jellyfisch på, alltså maneter. Tyvärr är dessa rättickor inte lätta att få tag på i Sverige, om man inte bor i de två största städerna och vet var man ska leta. Jag blev som brukligt tvungen att använda mitt minne i kombination med mina mest kreativa stunder och skapa något som påminde om detta mästerverk. Jag skapade sushimoroten.
Flera år senare har detta sushitillbehör ”snabbmarinerade morötter” kommit att bli mer eller mindre standard när jag lagar sushi, Jag kan inte leva utan dem. Morötterna är långt ifrån rättikorna både i konsistens och smak men de har givit mig ett vegetariskt, krispigt och smakrikt alternativ som både jag och familj tycker är underbart goda.

När grabben fyllde 10 i slutet av mars hade han svårt att bestämma sig för vad han ville ha till födelsedagsmiddag. Alternativen var hemgjord gnocchi eller sushi till middag. Det var en inre kamp på flera timmar innan sushin till slut kvalade in som vinnare. Självklart var moroten med både på och i bitarna. På bilden med sushibitarna syns också philadelfiaost, avokado, gurka samt vår egen sesamfrökrydda som vi blandar med takodlad Shiso perilla och Japansk bladmynta.
Ingredienser
4 – 6 normalstora morötter
0, 5 – 1 dl Japansk soja
0, 5 dl risvinäger
En nypa salt
1-3 msk socker
Gör så här: Dela först morötterna på längden så att du får två halva morötter. Skär sedan, även nu på längden, så att du får långa stavar av halvorna. En del stavar blir väldigt snygga och en del blir lite ojämna och tunna. Du kan använda alla. Lägg stavarna i en vid kastrull eller stekpanna och häll på alla andra ingredienser och rör om, vätskan ska täcka eller nästan stavarna. Koka upp och sjud morötterna på medelstarkvärme tills du tycker att konsistensen är fin. Det blir godast om de inte blir sönderkokta. Häll av spadet i en skål,det blir en fin dippsås, som ett sött komplement till sojan.
__________________________________
Vårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.
Våra senaste inlägg
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Snabbmarinerad morot till sushi”
[…] Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot, Sushi ”vegetarisk” göra själv, Snabbmarinerad morot till sushi […]
Lämna ett svar