Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation

Nu har skördeperioden nått sin kulmen och vad passar då bättre än praktisk kunskap och inspiration. I Skörda, lagra, laga berättar vi både om hur skörden kan stretchas, hur man kan lagra grödor på flera olika sätt och hur man lagar mat utifrån vad man skördar, det man har i sin odling.

Vår senaste bok Skörda lagra laga innehåller som våra två tidigare böcker Alla fingrar gröna och Flera fingrar gröna, målningar av Tatiana Shrividova. Grödorna delas in i åtta olika grödgrupper där du kan läsa om hur vi skördar, lagrar samt lagar dem. Emellanåt har vi strösslat texten med enkla odlingstips där man ibland kan gå bet om man inte vet vad som är viktigt att inte missa. Man vill ju lyckas med skörden! Kika gärna in på inlägget om formen för att se hut Tatiana arbetar med måleriet i våra böcker. Fascinerande!

Länk till boken Skörda lagra laga

Länk till häftad version av Skörda lagra laga

Länk till E-boken Skörda lagra laga

Skörda lagra laga – fokus på skörden

Skörda, Lagra, Laga är en trädgårdsbok som fokuserar på skörden och som är baserad på åratals odlande och matlagande och kom till genom en av våra följare. En vacker dag när vi höll på att utforma vår tredje bokidé fick vi ett mail. Det var från en följare som tyckte att det fattades en bok på marknaden – en bo om att skörda, lagra och laga mat på sina skördade grödor. Det sa klick. vilken fantastisk idé! Vi styrde in vår kreativitet på arbetsnamnet Skörda lagra laga, vilket också blev titeln på boken. I denna bok finner du våra bästa recept och självhushållartips utifrån odlarens vardag.

Johannes skördar röd spetskål
Röd spetskål i skogsträdgården, jag skördar innan dovhjortarna gör det.

Skörda

Att kunna skörda smart är inte självklart. För oss innebär smart skördande att man lär känna växten, både växtsätt och vad den pallar med. Går den att lämna kvar växter eller växtdelar när det blir minusgrader eller har man bara en vecka på sig? Kan man genom att skörda en gröda även förlänga skördetiden eller förkortar man den? När är det bäst att skörda och hur gör man? Lite i taget eller kapa/ gräva upp allting på samma gång? Hur sprider man ut skörden så långt över året som möjligt? Kan man skörda tomater gröna och vilken kål är härdigast? Alla dessa svar hittar man i vår bok.

Lästips: Så skördar du huvudkål

Tomater kan tas in gröna för mognad inomhus. Begreppet solmogna tomater låter ju fantastiskt men det är själva växten, bladen som arbetar med fotosyntesen, inte själva frukterna.

Lagra

Att finna bra lagringsplatser är lite av ett äventyr i sig. De enskilda grönsakerna har sina specifika krav. Någon vill ha varmt för att inte börja gro, en annan kräver kyla för att hålla länge. En del grödor måste ha en jämn fuktighet för att inte bli sladdriga och några kan stå kvar ute i odlingen och förvaras på sin växtplats. Vilka grödor går bra att frysa och vilka går bra att torka? Vi har valt att inte fokusera på jordkällare eftersom att många som odlar saknar denna möjlighet och för att vi bara haft tillgång till jordkällare under några få år.

Lästips: Därför tar jag in gröna tomater

Gulbetssoppa
Gulbetssoppa på egna betor och egen pepparrot

Laga

Varje grödgrupp avslutas med ett par sidor med recept. Recepten är främst olika smårätter, inga färdiga menyer, och vi har samlat våra främsta rätter. Kombinerar du dem kan du skapa otroligt goda och smakrika rätter utifrån dina egenodlade skatter. Du hittar även en hel del förädlingsrecept som tex olika salt av dina örter och grönsaker, hur man gör tomatpuré av tomatskalen, hur man syrar egen paprika och chilisås och några efterrätter bl a vår hysterisk goda rabarberkaka med choklad.

Lästips: Gulbetssoppa med pepparrotscreme

Johannes Wätterbäck & Theres Lunden


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *