Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation

Nu har skördeperioden nått sin kulmen och vad passar då bättre än praktisk kunskap och inspiration. I Skörda, lagra, laga berättar vi både om hur skörden kan stretchas, hur man kan lagra grödor på flera olika sätt och hur man lagar mat utifrån vad man skördar, det man har i sin odling.
Vår senaste bok Skörda lagra laga innehåller som våra två tidigare böcker Alla fingrar gröna och Flera fingrar gröna, målningar av Tatiana Shrividova. Grödorna delas in i åtta olika grödgrupper där du kan läsa om hur vi skördar, lagrar samt lagar dem. Emellanåt har vi strösslat texten med enkla odlingstips där man ibland kan gå bet om man inte vet vad som är viktigt att inte missa. Man vill ju lyckas med skörden! Kika gärna in på inlägget om formen för att se hut Tatiana arbetar med måleriet i våra böcker. Fascinerande!
Länk till boken Skörda lagra laga
Länk till häftad version av Skörda lagra laga
Länk till E-boken Skörda lagra laga
Skörda lagra laga – fokus på skörden
Skörda, Lagra, Laga är en trädgårdsbok som fokuserar på skörden och som är baserad på åratals odlande och matlagande och kom till genom en av våra följare. En vacker dag när vi höll på att utforma vår tredje bokidé fick vi ett mail. Det var från en följare som tyckte att det fattades en bok på marknaden – en bo om att skörda, lagra och laga mat på sina skördade grödor. Det sa klick. vilken fantastisk idé! Vi styrde in vår kreativitet på arbetsnamnet Skörda lagra laga, vilket också blev titeln på boken. I denna bok finner du våra bästa recept och självhushållartips utifrån odlarens vardag.

Skörda
Att kunna skörda smart är inte självklart. För oss innebär smart skördande att man lär känna växten, både växtsätt och vad den pallar med. Går den att lämna kvar växter eller växtdelar när det blir minusgrader eller har man bara en vecka på sig? Kan man genom att skörda en gröda även förlänga skördetiden eller förkortar man den? När är det bäst att skörda och hur gör man? Lite i taget eller kapa/ gräva upp allting på samma gång? Hur sprider man ut skörden så långt över året som möjligt? Kan man skörda tomater gröna och vilken kål är härdigast? Alla dessa svar hittar man i vår bok.
Lästips: Så skördar du huvudkål

Lagra
Att finna bra lagringsplatser är lite av ett äventyr i sig. De enskilda grönsakerna har sina specifika krav. Någon vill ha varmt för att inte börja gro, en annan kräver kyla för att hålla länge. En del grödor måste ha en jämn fuktighet för att inte bli sladdriga och några kan stå kvar ute i odlingen och förvaras på sin växtplats. Vilka grödor går bra att frysa och vilka går bra att torka? Vi har valt att inte fokusera på jordkällare eftersom att många som odlar saknar denna möjlighet och för att vi bara haft tillgång till jordkällare under några få år.
Lästips: Därför tar jag in gröna tomater

Laga
Varje grödgrupp avslutas med ett par sidor med recept. Recepten är främst olika smårätter, inga färdiga menyer, och vi har samlat våra främsta rätter. Kombinerar du dem kan du skapa otroligt goda och smakrika rätter utifrån dina egenodlade skatter. Du hittar även en hel del förädlingsrecept som tex olika salt av dina örter och grönsaker, hur man gör tomatpuré av tomatskalen, hur man syrar egen paprika och chilisås och några efterrätter bl a vår hysterisk goda rabarberkaka med choklad.
Lästips: Gulbetssoppa med pepparrotscreme
Johannes Wätterbäck & Theres Lunden
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation”
[…] första skörden, Visst skördar du smart och länge? 9 grönsaker som producerar mer efter skörd, Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation, Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en […]
Lämna ett svar