Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation

Nu har skördeperioden nått sin kulmen och vad passar då bättre än praktisk kunskap och inspiration. I Skörda, lagra, laga berättar vi både om hur skörden kan stretchas, hur man kan lagra grödor på flera olika sätt och hur man lagar mat utifrån vad man skördar, det man har i sin odling.
Vår senaste bok Skörda lagra laga innehåller som våra två tidigare böcker Alla fingrar gröna och Flera fingrar gröna, målningar av Tatiana Shrividova. Grödorna delas in i åtta olika grödgrupper där du kan läsa om hur vi skördar, lagrar samt lagar dem. Emellanåt har vi strösslat texten med enkla odlingstips där man ibland kan gå bet om man inte vet vad som är viktigt att inte missa. Man vill ju lyckas med skörden! Kika gärna in på inlägget om formen för att se hut Tatiana arbetar med måleriet i våra böcker. Fascinerande!
Länk till boken Skörda lagra laga
Länk till häftad version av Skörda lagra laga
Länk till E-boken Skörda lagra laga
Skörda lagra laga – fokus på skörden
Skörda, Lagra, Laga är en trädgårdsbok som fokuserar på skörden och som är baserad på åratals odlande och matlagande och kom till genom en av våra följare. En vacker dag när vi höll på att utforma vår tredje bokidé fick vi ett mail. Det var från en följare som tyckte att det fattades en bok på marknaden – en bo om att skörda, lagra och laga mat på sina skördade grödor. Det sa klick. vilken fantastisk idé! Vi styrde in vår kreativitet på arbetsnamnet Skörda lagra laga, vilket också blev titeln på boken. I denna bok finner du våra bästa recept och självhushållartips utifrån odlarens vardag.

Skörda
Att kunna skörda smart är inte självklart. För oss innebär smart skördande att man lär känna växten, både växtsätt och vad den pallar med. Går den att lämna kvar växter eller växtdelar när det blir minusgrader eller har man bara en vecka på sig? Kan man genom att skörda en gröda även förlänga skördetiden eller förkortar man den? När är det bäst att skörda och hur gör man? Lite i taget eller kapa/ gräva upp allting på samma gång? Hur sprider man ut skörden så långt över året som möjligt? Kan man skörda tomater gröna och vilken kål är härdigast? Alla dessa svar hittar man i vår bok.
Lästips: Så skördar du huvudkål

Lagra
Att finna bra lagringsplatser är lite av ett äventyr i sig. De enskilda grönsakerna har sina specifika krav. Någon vill ha varmt för att inte börja gro, en annan kräver kyla för att hålla länge. En del grödor måste ha en jämn fuktighet för att inte bli sladdriga och några kan stå kvar ute i odlingen och förvaras på sin växtplats. Vilka grödor går bra att frysa och vilka går bra att torka? Vi har valt att inte fokusera på jordkällare eftersom att många som odlar saknar denna möjlighet och för att vi bara haft tillgång till jordkällare under några få år.
Lästips: Därför tar jag in gröna tomater

Laga
Varje grödgrupp avslutas med ett par sidor med recept. Recepten är främst olika smårätter, inga färdiga menyer, och vi har samlat våra främsta rätter. Kombinerar du dem kan du skapa otroligt goda och smakrika rätter utifrån dina egenodlade skatter. Du hittar även en hel del förädlingsrecept som tex olika salt av dina örter och grönsaker, hur man gör tomatpuré av tomatskalen, hur man syrar egen paprika och chilisås och några efterrätter bl a vår hysterisk goda rabarberkaka med choklad.
Lästips: Gulbetssoppa med pepparrotscreme
Johannes Wätterbäck & Theres Lunden
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation”
[…] första skörden, Visst skördar du smart och länge? 9 grönsaker som producerar mer efter skörd, Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en bokpresentation, Skörda smart, lagra länge och ät gott av det du odlar – en […]
Lämna ett svar