Din varukorg är för närvarande tom!
Vitlöksbulbiller – så minilökarna och skörda lyxigt vitlöksgräs

Kanske har du haft dem i din odling redan i år och tagit vara på dem – vitlöksbulbiller! Vissa vitlökssorter bildar nämligen bulbiller i toppen på plantorna, som små minivitlökskluster och dessa går att plantera!
Ormvitlök kallas de ofta för när de är färska och någon gång i juli brukar de ge sig till känna hos oss. Först en liten topp, likt en minimaräng, längst upp på stjälken som sedan snurrar till det för sig. Man brukar säga att man bör ta bort dem på ett ganska tidigt stadie för att klyftorna i jorden ska bli så stora som möjligt. I detta färska och omogna tillstånd brukar vi klippa av dem och använda dem som ett uppskattat tillbehör till våra grillmiddagar, se bild längst ner. Det man kan göra är att är hastigt steka dem med lite olja och salt och vips har de blivit små delikatesser.
Spara några ormvitlökar
Några ormvitlökar brukar vi se till att spara på vitlöksplantorna varje år, så att de kan bli vitlöksbulbiller. Som mogen och torr är de skimrande topparna proppfulla med små minivitlökar som bara väntar på att få komma i god jord. Precis som med vitlök som ska ätas eller sparas till utsäde vill även dessa minivitlökar leva i rumstemperatur för att kunna hålla länge.
Vitlökens ”naturliga resa”?
Somliga säger att resan mot en stor fullmatad vitlök kan börja från vitlöksbulbillernas pyttesmå klyftor. Vi har aldrig haft tålamod eller för den delen plats att göra hela den resan. Det vi kan göra är att starta upp den första resan, att få dem att gro, för att sedan äta upp dem.
För att veta hur man ska så eller plantera växter är det bra att studera hur de beter sig i det fria. Skördar man inte vitlökarna och låter de stå kvar i jorden, lossnar klyftorna i jorden så småningom från vitlöksknölen i marken och det bildas ett gäng små vitlökar att skörda nästkommande år.
Vitlöksulbillerna i toppen kommer så småningom, när blasten tillslut ger med sig av väder och vind, falla till marken och förhoppningsvis slå rot. Man skulle utan att överdriva, påstå att överlevnadsinstinkten för vitlöken är stor. Dels kan den föröka sig genom att dela sig och dessutom genom sina miniklyftor, bulbiller uppe i toppen, som faller till marken. Det sistnämnda kan vi simulera så att vi kan skörda blast av vitlökar antingen under vintern eller senare fram i vår. Vitlöksblast liknar gräslök, men smakar mild vitlök.
Inomhus eller utomhus
Det man kan välja på när man vill plantera vitlöksbulbiller är på vilken plats man vill att de ska växa på och när du tänker dig att du vill skörda dem. Planterar du dem inomhus under växtbelysning kan du skörda ganska snart, ca 1 – 2 månader efter plantering.
Planterar man dem utomhus blir det skörden till våren. För utomhussådd rekommenderar vi att man sår bulbillerna mellan oktober-december. Gärna på ett ställe som är utmärkt så att det blir lätt att hitta dem på vårkanten. För säkerhetsskull brukar vi plantera de små miniklyftorna i grönsaksaskar modell större tex vindruvsaskar, för att sedan jordslå ( se faktaruta) dem i ett friland eller i pallkrage i marknivå. Då vet vi var vi har dem och kan senare på våren, när det tittar upp strån, lyfta upp hela asken och tex ställa på ett odlingsbord i växthuset eller nära vår ytterdörr.
Så fort blasten har börjat växa upp kan man börja skörda. Vi klipper av det vi vill ha och låter blasten växa vidare. Det är verkligen underbart att kunna skörda närodlat vitlöksgräs. Gräset, eller blasten, passar varhelst man vill ha in mild vitlökssmak och lite grönt. Godast blir den i färskt skick, klippt i småbitar.
Jordslå krukor
Om man har plantor i krukor när vintern börjar närma sig är det bra att jordslå krukorna. Det betyder att man gräver ner krukorna på friland eller i en pallkrage. På så vis förhindrar man att plantorna dör under vintern. På våren kan man sedan gräva upp krukorna och plantera plantorna på vald plats.

Får du ihop riktigt mycket vitlöksgräs kan du unna dig att göra ett eget grönt vitlökssalt. Man kan då följa vårt vanliga örtssaltsrecept, men anpassa det efter den skörd man har. Vid små mängder kan man mortla för hand.
Lästips: Årets produktion av örtsalt.

Så här ser vitlöksbulbiller ut när de skördas färska under sommaren och steks. Fantastiskt delikata att steka i lite olja med några nypor flingsalt. Mer än så behöver man inte göra. Så nästa säsong, om du inte testat att äta dem än, unna dig ett gäng men ta inte alla. Man vill ju kunna odla de små miniklyftorna så att man kan skörda eget vitlöksgräs.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar