Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda sallat och få mer skörd

Nu har vi ganska mycket sallat i våra odlingar. Här kommer en genomgång över våra sätt att skörda sallat.
Det finns flera typer av sallat. En del bildar ganska hårda huvuden, andra lite mer lösa. En del sorter utvecklar spretiga blad och brukar gå under benämningen plocksallat. I våra odlingar har vi i huvudsak tre sallatssorter. Little gem, som bildar små huvuden odlar vi gärna tidigt på våren. Plocksallaten Bronze arrowhead, med sina något bronsfärgade blad breder ut sig under högsommaren hos oss och likaså Jerico, cossallaten, med sina enormt stora blad.

Av Åke Truedsson lärde vi oss, för en massa år sedan, att man alltid ska ha stort avstånd mellan sallatsplantorna. Inget strösslande med sallatsfrön tvärs över ett grönsaksland alltså. Han menade att folk överlag inte förstår att varje frö kan bli till en ganska stor sallatsplanta om den får utrymme och att man får ut mer sallat på det sättet. Han hade helt rätt. Vi har sedan dess lytt hans råd. Allra enklast tycker vi det är att förkultivera sallat och sedan plantera ut plantorna var och en med ett avstånd på några decimeter till nästa planta.

Den första sallatskörden
Till en början, innan sallaten intagit formen av en bladrosett, brukar vi skörda något blad här och där. Vi är helt enkelt så ivriga på salladsblad att vi inte kan vänta på att plantorna är fullstora. Genom att bara ta enstaka blad på varje planta kan plantorna ändå knyta sig eller bli frodiga sallatsrosetter.
Ibland väljer vi ut vissa plantor som vi verkligen vill ska bli fullstora. Dessa väntar vi med att skörda ifrån. Andra plantor kan vi skörda blad för blad under hela säsongen.

De fullstora plantorna
När våra sallatsplantor blivit fullstora och vi vill skörda en stor och härlig sallatsplanta, använder vi en kniv. Oftast gör vi ett snitt precis nedanför de första bladen så att vi får hela huvudet eller bladrosetten i handen. Roten och den kvarvarande stammen låter vi vara kvar i jorden. Fortsätter man vattna regelbundet vid stammen kommer nya sallatsblad strax växa fram. På så sätt kan man alltså få en andra skörd. Läs mer om detta längre ner.

På väg att blomma
Sallat som man sår tidigt under våren eller vintertid brukar under högsommaren gå upp i blom. I och med detta kan bladen med tiden bli ganska trista. Det bästa är att skörda ganska skyndsamt när man ser att plantorna börjar resa på sig och den tidigare så kompakta sallatsplantan mer börjar att likna en pyramid. Vid det här laget kan man kapa hela plantan, låta rot och en bit av stammen vara kvar i jorden och invänta tills dess att nya blad utvecklas.
När man börjar ana att blomning är på gång brukar vi så en nya omgång sallat. Eftersom utetemperaturen är för varm för att salltasfröna ska gro, kyler vi vår sallatssådd i kylskåpet någon vecka. Läs mer om kylskåpssådd sallat.

En andra skörd
När kapade plantor utvecklar nya små blad, får man en ny chans att skörda sallat. Det brukar inte bli några mängder. Men det känns ändå fint att låta plantorna få ge ännu lite fler blad, istället för att rötterna ska hamna på komposten.
Om man köper ett salladshuvud i en butik och skär upp sallaten till en sallad kan man spara stambiten. Den kan man placera i en lite skål med vatten som man sedan ställer på en ljus plats. Ganska snar kommer man kunna se hur nya blad växer fram.
Theres Lundén
– ANNONS FÖR VÅR BOK –

Fler fantastiska skördeknep samt lagring- och tillagningstips finns i vår bok Skörda, lagra, laga. Finns att köpa tex på Bokus.se.
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda sallat och få mer skörd”
[…] Skörda sallat och få mer skörd och Dags för serieodling – fyll på med fler […]
Lämna ett svar