Nu har vi ganska mycket sallat i våra odlingar. Här kommer en genomgång över våra sätt att skörda sallat.
Det finns flera typer av sallat. En del bildar ganska hårda huvuden, andra lite mer lösa. En del sorter utvecklar spretiga blad och brukar gå under benämningen plocksallat. I våra odlingar har vi i huvudsak tre sallatssorter. Little gem, som bildar små huvuden odlar vi gärna tidigt på våren. Plocksallaten Bronze arrowhead, med sina något bronsfärgade blad breder ut sig under högsommaren hos oss och likaså Jerico, cossallaten, med sina enormt stora blad.
Av Åke Truedsson lärde vi oss, för en massa år sedan, att man alltid ska ha stort avstånd mellan sallatsplantorna. Inget strösslande med sallatsfrön tvärs över ett grönsaksland alltså. Han menade att folk överlag inte förstår att varje frö kan bli till en ganska stor sallatsplanta om den får utrymme och att man får ut mer sallat på det sättet. Han hade helt rätt. Vi har sedan dess lytt hans råd. Allra enklast tycker vi det är att förkultivera sallat och sedan plantera ut plantorna var och en med ett avstånd på några decimeter till nästa planta.
Den första sallatskörden
Till en början, innan sallaten intagit formen av en bladrosett, brukar vi skörda något blad här och där. Vi är helt enkelt så ivriga på salladsblad att vi inte kan vänta på att plantorna är fullstora. Genom att bara ta enstaka blad på varje planta kan plantorna ändå knyta sig eller bli frodiga sallatsrosetter.
Ibland väljer vi ut vissa plantor som vi verkligen vill ska bli fullstora. Dessa väntar vi med att skörda ifrån. Andra plantor kan vi skörda blad för blad under hela säsongen.
De fullstora plantorna
När våra sallatsplantor blivit fullstora och vi vill skörda en stor och härlig sallatsplanta, använder vi en kniv. Oftast gör vi ett snitt precis nedanför de första bladen så att vi får hela huvudet eller bladrosetten i handen. Roten och den kvarvarande stammen låter vi vara kvar i jorden. Fortsätter man vattna regelbundet vid stammen kommer nya sallatsblad strax växa fram. På så sätt kan man alltså få en andra skörd. Läs mer om detta längre ner.
På väg att blomma
Sallat som man sår tidigt under våren eller vintertid brukar under högsommaren gå upp i blom. I och med detta kan bladen med tiden bli ganska trista. Det bästa är att skörda ganska skyndsamt när man ser att plantorna börjar resa på sig och den tidigare så kompakta sallatsplantan mer börjar att likna en pyramid. Vid det här laget kan man kapa hela plantan, låta rot och en bit av stammen vara kvar i jorden och invänta tills dess att nya blad utvecklas.
När man börjar ana att blomning är på gång brukar vi så en nya omgång sallat. Eftersom utetemperaturen är för varm för att salltasfröna ska gro, kyler vi vår sallatssådd i kylskåpet någon vecka. Läs mer om kylskåpssådd sallat.
En andra skörd
När kapade plantor utvecklar nya små blad, får man en ny chans att skörda sallat. Det brukar inte bli några mängder. Men det känns ändå fint att låta plantorna få ge ännu lite fler blad, istället för att rötterna ska hamna på komposten.
Om man köper ett salladshuvud i en butik och skär upp sallaten till en sallad kan man spara stambiten. Den kan man placera i en lite skål med vatten som man sedan ställer på en ljus plats. Ganska snar kommer man kunna se hur nya blad växer fram.
Theres Lundén
– ANNONS FÖR VÅR BOK –
Fler fantastiska skördeknep samt lagring- och tillagningstips finns i vår bok Skörda, lagra, laga. Finns att köpa tex på Bokus.se.
Lämna ett svar