Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda ärtor för att äta eller spara

Under sommaren brukar vi kunna skörda ganska mycket ärtor, såvida det inte varit en torr sommar förstår. När skördetiden är här vill vi ha så mycket som möjligt och gärna så det räcker till eget utsäde också.
Jag och barnen som formligen älskar ärtskidor väntar alltid med spänning på att kunna nypa av de första baljorna. Det gäller att hålla reda på vilka ärtsorter i odlingen man ska skörda platta med näst intill outvecklade ärtor och vilka som ska ha tjocka baljor fullproppade innan man plockar bort dem.

Vi har varit noga med att visa våra barn och grannbarn hur man skördar ärtskidorna. Barnen på gården äter gärna ärtor som mellanmål i flykten mitt i en virvlande lek och då tycker vi det är viktigt att de vet hur de ska skörda skonsamt, annars finns stor risk att de sliter sönder hela plantor i sin iver efter trädgårdssnacks. Man håller i plantstjälken alldeles vid skidans början, där blomman nyligen satt och sedan drar man bort ärtskidorna. Håller man inte tillbaka stjälken rycks den med i draget av ärtskidorna. De kan nämligen sitta lite hårt för ett barn och då sliter de små händerna ganska hårt har vi märkt.
Skörda flitigt för större skörd
För att föra sin art vidare vill växter sätta frön till värden. Blir processen att bilda frön avbruten, triggas växten att producera nya blommor som kan pollineras och bilda frön. Det betyder alltså att om man skördar ärtskidor flitigt, kommer ärtplantorna att ge en riklig skörd.
Spara för eget utsäde
Det går utmärkt att ta spara ärtor till nästkommande års odlingar. För flertalet ätbara växter finns risk för korspollinering och att ta eget frö kräver en hel del planering. Med ärtväxter är det enkelt att ta eget utsäde eftersom växten är självbefruktande och alltså inte korsbefruktar sig med andra sorter.
När plantan skapar ärtskidor brukar vi välja några skidor som vi markerar med en liten tråd. Detta för att ingen av misstag ska skörda dem. Sedan låter vi de markerade skidor sitta kvar så länge som möjligt, gärna tills skidorna bleknat och hela plantan börjar ge upp frampå höstkanten. Dessa skidor plockar vi tillslut av och torkar inomhus på ett torrt ställe. Nästkommande säsong har vi förhoppningsvis egna potenta frön att odla.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
- Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde! Tänk om man kan vårplantera vitlök utan att ens behöva köpa utsäde? På så sätt kan man skippa höstplanteringen och göra det mycket enklare och billigare? Det… Läs mer: Vårplantera gratisvitlök – slippa köpa utsäde!
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda ärtor för att äta eller spara”
[…] ärtor ofta för att skörda länge, Skörda ärtor för att äta eller spara, Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv, Gör en ärtskottspesto av dina […]
Lämna ett svar