Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda ärtor för att äta eller spara

Under sommaren brukar vi kunna skörda ganska mycket ärtor, såvida det inte varit en torr sommar förstår. När skördetiden är här vill vi ha så mycket som möjligt och gärna så det räcker till eget utsäde också.
Jag och barnen som formligen älskar ärtskidor väntar alltid med spänning på att kunna nypa av de första baljorna. Det gäller att hålla reda på vilka ärtsorter i odlingen man ska skörda platta med näst intill outvecklade ärtor och vilka som ska ha tjocka baljor fullproppade innan man plockar bort dem.

Vi har varit noga med att visa våra barn och grannbarn hur man skördar ärtskidorna. Barnen på gården äter gärna ärtor som mellanmål i flykten mitt i en virvlande lek och då tycker vi det är viktigt att de vet hur de ska skörda skonsamt, annars finns stor risk att de sliter sönder hela plantor i sin iver efter trädgårdssnacks. Man håller i plantstjälken alldeles vid skidans början, där blomman nyligen satt och sedan drar man bort ärtskidorna. Håller man inte tillbaka stjälken rycks den med i draget av ärtskidorna. De kan nämligen sitta lite hårt för ett barn och då sliter de små händerna ganska hårt har vi märkt.
Skörda flitigt för större skörd
För att föra sin art vidare vill växter sätta frön till värden. Blir processen att bilda frön avbruten, triggas växten att producera nya blommor som kan pollineras och bilda frön. Det betyder alltså att om man skördar ärtskidor flitigt, kommer ärtplantorna att ge en riklig skörd.
Spara för eget utsäde
Det går utmärkt att ta spara ärtor till nästkommande års odlingar. För flertalet ätbara växter finns risk för korspollinering och att ta eget frö kräver en hel del planering. Med ärtväxter är det enkelt att ta eget utsäde eftersom växten är självbefruktande och alltså inte korsbefruktar sig med andra sorter.
När plantan skapar ärtskidor brukar vi välja några skidor som vi markerar med en liten tråd. Detta för att ingen av misstag ska skörda dem. Sedan låter vi de markerade skidor sitta kvar så länge som möjligt, gärna tills skidorna bleknat och hela plantan börjar ge upp frampå höstkanten. Dessa skidor plockar vi tillslut av och torkar inomhus på ett torrt ställe. Nästkommande säsong har vi förhoppningsvis egna potenta frön att odla.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda ärtor för att äta eller spara”
[…] ärtor ofta för att skörda länge, Skörda ärtor för att äta eller spara, Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv, Gör en ärtskottspesto av dina […]
Lämna ett svar