Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda ärtor för att äta eller spara

Under sommaren brukar vi kunna skörda ganska mycket ärtor, såvida det inte varit en torr sommar förstår. När skördetiden är här vill vi ha så mycket som möjligt och gärna så det räcker till eget utsäde också.
Jag och barnen som formligen älskar ärtskidor väntar alltid med spänning på att kunna nypa av de första baljorna. Det gäller att hålla reda på vilka ärtsorter i odlingen man ska skörda platta med näst intill outvecklade ärtor och vilka som ska ha tjocka baljor fullproppade innan man plockar bort dem.

Vi har varit noga med att visa våra barn och grannbarn hur man skördar ärtskidorna. Barnen på gården äter gärna ärtor som mellanmål i flykten mitt i en virvlande lek och då tycker vi det är viktigt att de vet hur de ska skörda skonsamt, annars finns stor risk att de sliter sönder hela plantor i sin iver efter trädgårdssnacks. Man håller i plantstjälken alldeles vid skidans början, där blomman nyligen satt och sedan drar man bort ärtskidorna. Håller man inte tillbaka stjälken rycks den med i draget av ärtskidorna. De kan nämligen sitta lite hårt för ett barn och då sliter de små händerna ganska hårt har vi märkt.
Skörda flitigt för större skörd
För att föra sin art vidare vill växter sätta frön till värden. Blir processen att bilda frön avbruten, triggas växten att producera nya blommor som kan pollineras och bilda frön. Det betyder alltså att om man skördar ärtskidor flitigt, kommer ärtplantorna att ge en riklig skörd.
Spara för eget utsäde
Det går utmärkt att ta spara ärtor till nästkommande års odlingar. För flertalet ätbara växter finns risk för korspollinering och att ta eget frö kräver en hel del planering. Med ärtväxter är det enkelt att ta eget utsäde eftersom växten är självbefruktande och alltså inte korsbefruktar sig med andra sorter.
När plantan skapar ärtskidor brukar vi välja några skidor som vi markerar med en liten tråd. Detta för att ingen av misstag ska skörda dem. Sedan låter vi de markerade skidor sitta kvar så länge som möjligt, gärna tills skidorna bleknat och hela plantan börjar ge upp frampå höstkanten. Dessa skidor plockar vi tillslut av och torkar inomhus på ett torrt ställe. Nästkommande säsong har vi förhoppningsvis egna potenta frön att odla.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Har du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott - Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Till helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås - Majs – skörda, lagra och laga
Nu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga - Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker! - Pak choi – skörda, lagra och laga
Pak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga - Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
Det mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör - Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Nu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara - 7 spännande morotsrecept
Har du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda ärtor för att äta eller spara”
[…] ärtor ofta för att skörda länge, Skörda ärtor för att äta eller spara, Odla ärtskott – en superenkel gröda att odla själv, Gör en ärtskottspesto av dina […]











Lämna ett svar