Din varukorg är för närvarande tom!
Ska man gödsla sina sådder?
På våra kurser och föreläsningar pratar vi mycket om gödsel och näringstillskott. Men när man står där med en mängd olika sådder och flera plantor som behöver omplanteras kan det vara lite svårt att komma ihåg hur man skulle göra med gödslandet. I detta inlägg har jag försökt reda ut detta med sådd och näring.
De tidiga inomhussådderna
De växter som tar lång tid på sig för att bli skördeklara behöver sås tidig. Så är det med tex chili, paprika, rotselleri och aubergine. Dessa växter är också värmekrävande och bör förkultiveras inomhus i januari-mars. Det kommer att betyda att man får ha växterna inomhus under flera månader innan de kan flyttas ut. De ovannämnda växterna har små och känsliga frön och behöver börja sitt liv i en finfördelad och mager jord. När plantorna fått några blad är de redo för näring. Då brukar vi plantera om växterna i större krukor och med planteringsjord. Planteringsjorden innehåller näring för ca 3-4 veckor, så efter det behöver plantorna alltså ny näring, gärna i form av ny jord. Det kan alltså bli tal om några omplanteringar innan utomhusklimatet tillåter att plantorna får komma ut. Se till att öka på storleken på kruka för varje omplantering.
Om man inte har tid att plantera om sina sådder, kan man istället berika vattningen med något flytande näringstillskott och därmed vänta ett tag till. Har växterna gott om plats kommer de utvecklas fint på detta sätt, men har du sått dem trångt kommer de kanske bli en aning besvikna på att de inte får större utrymme för sina rötter och bladverk.

Vinter- och vårsådderna utomhus
Nästan alla andra grödor sår vi vintertid i krukor eller byttor. De grödor som tål att sås i vinterklimatet brukar vanligtvis titta upp i april, dvs ungefär samtidigt som man annars ofta sår. Vi gör två typer av sådder. Dels sår vi i backar för att kunna skörda av så snabbt som möjligt. Planteringsjorden i backarna har vi då gödslat med höns- och grönsaksgödsel för att vi ska få en riklig skörd. Den andra typen av sådd är förkultivering för att få plantor att slutplantera på friland eller i pallkragar. Dessa sådder görs också i planteringsjord och gödslas inte förrän utplantering eller omplantering sker i stor kruka. Vid utplanteringen gödslar vi med pelleterat hönsgödsel och grönsaksgödsel. Har man berikat jorden med mycket ko- eller hästgödsel kan plantorna klara sig bra utan den pelleterade varianten av näring. Täckodlar man med mycket gräsklipp kan det också ge tillräckligt med näring till de små plantorna.

Kvarlämnade plantor
För oss, som har många odlingar att plantera i, händer det att såbyttor med växter lämnas kvar i växthuset. Temperaturen utomhus är kanske perfekt, men vår tid att vara i odlingarna är begränsad. Då, för att inte hämma plantorna, brukar vi vattna med lite tillskott av flytande näring och då håller de sig fina och frodiga ännu ett tag.
Direktsådder
Under året sår vi också direkt i landen, i lådor och pallkragar, sk direktsådd. Då brukar vi gödsla jorden innan sådd genom att strössla över hönsgödsel och grönsaksgödsel i pelletsform. Därefter blandar vi så att gödslet kommer ner någon decimeter i jorden. Direktsår vi i stora krukor brukar vi blanda gödsel krukjorden. Men som jag skrivit ovan, är jorden redan full av annat näringsrikt gödsel kan det räcka.

Hur mycket gödsel ska man ta?
Har man köpt gödsel i butik brukar det finnas måttangivelser någonstans på förpackningen. Det brukar var bra riktmärken att hålla sig till, även om vi alltid överdoserar en aning.
När det gäller flytande växtnäring vet vi av erfarenhet att det brukar vara bättre att vattna ofta med svag lösning i stället för vid några enstaka tillfällen med stark lösning. Det finns ekologiska produkter av flytande växtnäring som man kan köpa, men man kan också gör eget näringsvatten av tex guldvatten eller bokashi-lakvatten. Se till att du inte sparar vattenkannor med näring kvar i eller på odlingsbrickor och fat. Det börjar ofta stinka.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar