Din varukorg är för närvarande tom!
Semitorkade tomater i ugn

Semitorkade tomater eller soltorkade tomater som de oftast saluförs i handeln, är oftast inte torkade i solen utan med hjälp av värme i någon slags ugn.
När man gör egna semitorkade tomater på körsbärstomater blir de inte lika köttiga och tjocka som de man köper i de vanliga affärerna, men jag tycker faktiskt att det blir bättre och att de egna är långt mycket godare och framförallt fräschare än de man köper. Man vet ju dessutom både var och hur de har växt och vad man inte sprutat på dem.
Tänk på att det här receptet utgår från att man torkar dem i ugn. Tänker du använda en torkapparat blir det inte alls samma sak, dessa tomater blir ofta knastertorra som chips. I sig även det en läckerhet men det kan vi prata om en annan gång.

Ingredienser semitorkade tomater
500 – 1000 g tomater, så mycket du får plats på en vanlig ugnsplåt.
Gör så här: Sortera ut de allra finaste tomaterna och skölj av dem. Skär tomaterna på hälften och placera dem med snittytan uppåt på en bakplåtsbeklädd ugnsplåt. Ugnsbaka dem på 100 grader i mellan 6 – 12 h och ta ut och låt svalna. Vissa tomater torkar inte så bra och dessa blir till självhuushållningssnacks när man sorterar de som blivit perfekta. På en hel plåt är det vanligt att 5 – 10 blir lite för blöta. När merparten av tomaterna är torra är det bra om de ligger och eftertorkar ett par dagar tex öppet på ett fat. För långtidsförvaring utan mögelangrepp fungerar en papperspåse allra bäst.
Man kan också lägga de semitorkade tomaterna i olja, häll då i olja i väl rengjorda glasburkar tills det täcker tomaterna och tryck ner dem lite till med en ren gaffel så att de verkligen hamnar under ytan. Förslut burken och förvara i kylskåpet i ca 2 v – till 12 månader. Äldre burkar än 2 v hettas upp till 100 grader i några minuter innan användning för att slå ut boutulismtoxin. För er som praktiserar hemkonservering kan ni kika på inlägget om Weckjars och hur man gör säkra glaskonserver.
(Det går alldeles utmärkt att laga det här receptet med köpekörsbärstomater om du inte har några egna)
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Semitorkade tomater i ugn”
Det går bra att semitorka tomater i svamptork oxå, bara att hålla lite koll o stänga av så snart man tycker de är färdiga……..
O tack för receptet, ska testas meddetsamma 🙂Jag har aldrig riktigt fått till den optimala kvalitet på det sättet.
Mvh Johannes
Lämna ett svar