Din varukorg är för närvarande tom!
Satay – vegetariska spett med jordnötssås

Vi sår sallat flera gånger under säsongen och ibland blir det ganska mycket sallat. Då kan man passa på att göra den asiatisk-inspirerade måltiden Satay, som i det här fallet är vegetariska spett med jordnötssås. Sallat och jordnötssås är en särdeles bra kombo tycker vi.
Ingredienser för fyra personer
- Rikligt med sallat i någon form
- Basmati-ris för 4 portioner + någon matsked olivolja
- 6 st Quornfilér
- 8 st grillpinnar
- 0,5 dl hackade jordnötter (till serveringen)
- ev 1 dl skivad salladslök, piplök eller luftlöksblast (till serveringen)
Marinad
- 2, 5 msk japansk soya
- 2 msk olja, vi använde olivolja
- Rivet skal och saft från en halv lime
- 2 tsk riven ingefära
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk currypasta
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk mald koriander
Jordnötssås:
- 1 dl osötat jordnötssmör, gärna crunchy
- 250 g kokosmjölk
- 1 mellanstor schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk riven ingefära
- en nypa chilipulver
- 1 tsk honung
- 2 msk japansk soja
- vatten att späda med
- salt




Gör så här: Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela tinade quornfiléer i bitar. Lägg marinad och quornbitar i en skål och se till att marinaden kommer överallt på quornen. Låt stå i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader eller tänd grillen om du hellre vill grilla spetten. Fördela quornbitarna på 8 spett. För ugnsgrillade spett kan man lägga spetten över en djup ugnsform så att de tillagas fria i luften och endast spetten vilar på formens kant . När spetten fått fin färg är de klara. I ugn tar det ca 15-20 minuter.
Koka riset enligt förpackningens anvisning eller gör som vi och ta en del ris och 1,5 del vatten. Tillsätt någon matsked olja i vattnet. Bäst blir riset om man sköljer det ett par gånger innan tillagning.
Fräs schalottenlök, finhackad vitlök och ingefära i olja på låg värme. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom vattnet och blanda väl. Låt småputtra. Verkar såsen för tjock kan man späda med vatten tills konsistensen är bra.
Skär sallat i mindre bitar, grovhacka jordnötter och skiva salladslök. Fördela rikligt med sallad på tallrikarna. Lägg de färdiga spetten ovanpå salladsbädden, ringla över jordnötssåsen och toppa med hackade jordnötter och salladslök. Servera med ris och njut!
Andra härliga thai-inspirerade rätter: Agedashi tofuspett, Palak paneer – gryta med indisk kryddning, Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar