Din varukorg är för närvarande tom!
Samåksplantera – att ta tillvara på plats och ljus

Snart är skänken i köket belamrad av frösådder igen. Nu börjar odlingsåret inomhus och det är dags att ta bort örtsaltsburkar och vinägerflaskor och ställa dit lysrör istället. Skänken är som en parameter över var vi är någonstans i odlandet. Den speglar hela vårt liv. Här under förodlar vi inte bara våra växter, vi skördar dessutom en hel del bladgrönt. Vi kallar det för samåksplantera men det skulle också kunna heta samåksodla.

Det kommer att återigen bli som en grön oas i vårt kök och frukostbordets belysning ändras från en dag till en annan från decembermörkrets fadda stearinljussken till en bländande och ljusterapistudio. Mellan 08:00 och 22:00 är ljuset där. Här kommer många växter att starta sina liv tex Chili, aubergine, bönor, en hel del tomater, majs, malabarspenat, gurkor stevia, sötverbena, sparris, paprika, tomatillo mm. Varje vecka förändras beståndet och vartefter plantorna blir större och nya frön ska sås förflyttar vi våra plantor ner till odlingskällaren.
Att ta vara på plats och energi
När man har så mycket igång på samma plats under så lång tid under året kan man unna sig att experimentera en del. Ytan under växtbelysningen på skänken förändras hela tiden och stora plantor flyttas ner i källaren och nya frösådder tar plats och ytor belamras och friläggs om vartannat. Under ett par veckor här och där blir det möjligt för oss att odla snabba bladgrönsaker och kryddor till köket. Skulle det bli för trångt är det bara att äta upp dem. Vi samåksplanterar snabba grödor så som Sibirisk bladkål, ärtskott, rucola, koriander, dill, solrosor och malabarspenat. Vi sår fröna i de krukorna vi har tillgängliga, oftast ganska små och använder alltid planteringsjord.
Personligen har jag varit emot att odla stora mängder mat under belysning inomhus, rent energimässigt vill jag tillägga. Det går ju åt en hel del el för att lyckas odla mat på det här sättet. Rent spontant känns det bättre att plantor inte bor under belysning hela vägen mellan sådd och skörd, utan bara under ett litet tag. Då blir det mer försvarbart tycker jag och det här är vår medelväg.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar