Din varukorg är för närvarande tom!
Saffransbullar med vaniljfyllning till glöggmyset

Så här års är det aldrig hel med saffransbullar. Vi brukar göra lite olika varianter eftersom vi tycker att de traditionella ofta kan bli ganska torra och trista fort. Denna bulle är en variant av vaniljbullar med härlig kräm inuti. Perfekt till glöggmyset!
Ingredienser
Deg
- 75 g smör
- 1,5 dl mjölk
- 0,5 dl vispgrädde
- 25 g jäst
- 1 pkt saffran
- 4 msk socker
- 1 ägg
- 1 krm salt
- 7,5 dl vetemjöl
Vaniljkräm
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl grädde
- 3 äggulor
- 3 msk Maizena
- 2 msk socker
- 1 msk vaniljsocker
Garnering
- smält smör
- strösocker
Gör så här: Börja med degen. Smula jästen i en stor bunke, gärna i en bakmaskin. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölk och grädde och låt blandningen bli ljummen (37°) och häll det sedan över jästen. Rör tills all jäst har löst sig. Tillsätt socker, salt, saffran, ägg och mjöl. Mortla gärna saffranen med en sockerbit innan. Arbeta ihop alla ingredienserna till en smidig deg, gärna med hjälp av antingen elvisp med degkrokar eller bakmaskinens degkrok.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Vaniljkrämen görs i en kastrull, gärna tjockbottnad. Blanda allt utom vaniljsockret i kastrullen och vispa krämen ganska tjock på svag värme. Häll kallt vatten i ett större kärl än kastrullen och sänk ner kastrullen med krämen i vattenbadet. När krämen kallnat vispas vaniljsockret i efter tycke och smak. Om krämen känns klumpig kan man passera krämen genom en sil.
När degen jäst klart är det dags att knåda den lite och sedan kavla ut den på ett mjölat bord. Kavla tills degen är en 1/1 centimer hög. En rund form behövs för att skapa rundlar med. Vi har en pepparkaksform som passar bra, men det brukar också gå bra med ett större glas. Ungefär 8-10 cm i diameter brukar vara lagom. På varje rundel lägger man en klick vaniljkräm. Därefter nyper man ihop kanterna så att det den blir droppliknande. Vänd bullen upp och ner och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Degen som blir kvar, gör man fler bullar av.
Sätt på ugnen på 225° och låt bullarna jäsa i 30-45 minuter. Grädda sedan bullarna i 8-10 minuter. Innan servering kan bullarna penslas i smält smör och därefter doppas i socker.
Annat gott till glöggmyset: Körsbär i likör, Saffransbullar med lingonfyllning, Choklad och vaniljkola, Glöggkaka med pepparkakssmak
Egen glögg: Julens godaste glögg – Äppelglögg, Egen glögg på äppeljuice och granatäppeljuice
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar