Odla rucola – från sådd till skörd

En bladgrönsak som kommit att bli väldigt viktig hos oss är rucola. Det beror nog mest på att jag, Theres tycker så mycket om den. Här följer en beskrivning av hur vi odlar den.

Till en början, innan vi börjat odla rucola, tyckte jag att den mest var besk och lite för pepprig. Då hade jag inte tänkt på att den behöver något fett för att blomma ut i sin smak och dämpa ner det där starka. Godast blir rucola tillsammans med ost, gärna på en smörgås eller som topping på pizza.

Det finns lite olika sorters rucola man kan köpa för att odla. Vissa kallas italiensk rucola eller vildrucola och är ofta flerårig. En del klassas som rucolasallat eller vanlig rucola och är ettårig. Det spelar ingen roll vilken man väljer egentligen. Alla vi odlat har varit väldigt goda och användbara.

Vintersådd

Sådd

Den finaste rucolan skördar vi under våren efter vintersådd gjord i slutet av februari eller i början av mars. Men även sommarsådd rucola som skördas under hösten är superfin. I stort sett kan man så rucola när som från februari till slutet av augusti, men vid midsommar då det är ljust nästan dygnet runt, går rucolan rekordsnabbt upp i blom. En blommande rucola ger inte lika stora blad som en rucola som inte blommar. Men smaken är densamma och blommorna är riktigt delikata de me.

Rucola växer ganska snabbt och fungerar både att direktså och förkultivera. När det är vinter sår vi i småbyttor i växthuset eller i back. Under sommaren blir det ibland förkultivering och ibland direktsådd, lite vad som faller oss in just då.

Vi sådden förser vi en kruka eller odlingslåda (med hål i botten) med planteringsjord eller gör iordning jorden på frilandet eller i pallkragen med lite gödsel och kompost. Vi brukar vilja ha rucolatuvor och inte i raka rader, därför fördelar vi ett gäng frön i små grupper. Det kan bli upp emot 15 – 30 frön i en sådan hög. Över fröna stör vi lite jord och så vattnar vi rejält så att jorden kring fröna verkligen blir genomfuktad. Sår vi i krukor eller smålådor brukar vi alltid ställa krukorna på en odlingsbricka så vi kan vattna direkt i brickans botten. Oftast brukar vi ha ett flertal sådder på gång och då är det toppen att kunna vattna alla som står på brickan samtidigt.

Tips mot jordloppor!

Ibland händer det att man får jordloppor i sin odling. Dessa verkar älska rucola och knaprar mer än gärna små hål i bladen. För smakens skull gör det inget att bladen är perforerade men det kan ibland se lite trist ut. Försår man rucola istället för att så direkt på friland är det lättare att undvika angreppen eftersom jordloppor oftare finns i frilandsjord utomhus än i köpt planteringsjord.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *