Odla jordärtskocka – från knöl till skörd

Att odla egen jordärtskocka är ganska lätt och verkligen en gröda man ska satsa på i fall man önskar grödor som lätt förökar sig själva och inte kräver särskilt mycket omvårdnad. Dessutom brukar man kunna räkna med stor skörd.

För ett antal år sedan åt vi ofta rätter med jordärtskocka. Mestadels blev det goda soppor, men också gratänger och rivna mjölksyrade skockor. Jordärtskockan har en mycket säregen smak som, om man äter den för ofta, kan göra att man blir less på den. Så blev det för oss. Men eftersom den växer fint och ökar i sitt bestånd helt utan att vi gör någonting, finns den alltså kvar i våra odlingar trots att vi under en tid inte ätit så mycket av den.

När vi för ett tag sedan hade odlingskurs på Färna Herrgård bestod förrätten av 4 olika slags anrättningar av jordärtskocka. Denna härliga inspiration var precis vad vi behövde. Vi började direkt prata om att prova göra puré på knölen, pickla den, ugnsbaka och fritera chips för att härma lite av Färnas fantastiska kok-konst. 

Jordärtskockan Bianca blommar

Den blommande sorten vi odlar heter Bianca, men det går också bra att köpa knölar från en matbutik och odla dem. Men då kanske de inte kommer blomma. Vi fick Bianca av en odlarvän för många år sedan.

Den blommande sorten, Bianca, skapar fägring i köksträdgården under sensommaren med solrosliknande gula blommor. Ett mycket välkommet inslag.

Knölar man vill direktplantera i pallkrage eller på friland

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________