Din varukorg är för närvarande tom!
Odla jordärtskocka – från knöl till skörd
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
3 svar till ”Odla jordärtskocka – från knöl till skörd”
Älskar mina jordärtskockor (samma sort som er med vackra gula blommor), men ger dem ännu mindre omvårdnad, i princip ingen alls, inte ens vatten utom någon enstaka gång. Däremot använder jag dem som hjälpmedel att få lucker fin jord i tidigare ogräsbevuxna områden som efter en säsong med skockor blir lätt att rensa från kvarvarande kvickrötter mm, och därefter odla andra grödor. (Fast det stämmer nog som ni skriver att i brötig jord blir de extra knöliga. Jag kompenserar genom att inte skala så noga, bara skölja och skrubba. Eller koka först och sen trycka ut dem, ungefär som när man skållar och skalar mandel.)
En annan iakttagelse – förvaring i papperspåse tycker jag inte funkar alls, de skrumpnar fort, även i kylskåp. I plastpåse håller de däremot jättebra, i månader i kylen. Lämnar dem lite öppna. Brukar ta de gröna som man får till organiskt avfall, de går ju att använda först till förvaring, sen till avfall (om man nu inte kör bokashi förstås…)Hej!
Några frågor…
Om man har murbrukshinkar, kan man plantera 2-3 knölar då?
Blir de fortfarande lika höga i hink/kruka?
Var i trädgården vill de stå, vilket läge?
Kan jag vinterförvarar hinken i vår bod med termostat på ca 10 grader?Tacksam för svar,
JohannaHej, I Go kväll på SVT den 3 mars fick vi trevligt recept på kokta jordärtskocka och friterat skal på en god vintersallad.
Måste testas när jag kan börja gräva upp mina skockor. Längtar!
Maj i Leksand
Lämna ett svar