Vilka egenodlade grönsaker äter vi av nu under vintern?

Nu är vi mitt i vintern, några sådder är redan igång, vissa grödor finns fortfarande att skörda i odlingen och inne har vi lagrade godsaker lite här och där. 

Vi som odlar våra egna grönsaker kan välja sorter utifrån många olika aspekter. Jag är galen i grönsaker som smakar extra gott och väljer oftast smaken på en hel del grönsaker före avkastningen, alltså jag odlar inte väldigt högavkastade sorter om jag måste tulla på smakupplevelsen.

Vill man dessutom odla utifrån ytterligare ett perspektiv, för att äta under en lång period, vilket vi också vill, kan man när det gäller tomater välja sorter som tål att lagras länge som tex tomatsorterna Principe borghese eller Ponderosa.

Ibland kan ”rätt” förvaring också ge grönsaker med lång hållbarhet, som att förvara egenodlade tomater i skålar i bokhyllan enda in i november- december, ja till och med in i januari och februari.  Eller att förvara vitlök och lök på fönsterbrädan ovanför ett element. Det var inte förrän jag började odla som jag upptäckte hur man kan och bör förvara grönsaker på bästa sätt, ja kanske var det först och främst genom alla misslyckanden som gjorde att jag lärde mig hur man inte ska göra.

Bilden ovan visar ett axplock av vad vi har kvar från våra skördar från odlingssäsong 2016. Zucchinin är en Costata romanesco, en sommarzucchini men som går att lagra enda in på vårkanten om man förvarar den i bokhyllan och har tur. Tomaterna består av en blandad kompott av körsbärstomater, Rio, Principe Borghese, Ponderosa och några vi glömt namnet på.  De jättestora physalisbären längst bak är tomatillos och märkligt nog har de hållit i ca 3 månader inomhus, mer än jag vågade hoppas på. På dem gör vi en underbart god salsaverde, recept är på gång.

 

Just nu har vi flera kilo kvar av den gula lagringsdugliga tomatsorten ponderosa. Det är inte världens smakrikaste tomat men verkligen inte så dum. Om jag får välja att göra bruschetta på våra takodlade gula tomater eller röda köpta i affären så väljer jag utan tvekan våra gula. Ska bli kul att se hur länge de här kan hålla. Tänk om de klarar sig ända in i februari?

 

 

Vitlök förvaras allra bäst i rumstemperatur, luftigt i skålar eller backar. idealtemperaturen sägs vara 27 grader men rumstemperatur duger bra om man vill att de ska hålla i ca ett år. Vill du däremot att de ska gro och använda de gröna späda groddarna i matlagningen så kan du simulera växtsäsongen och lägga in dem i kylen ett par månader. Supergott till egen tzaziki.

 

 

Det tog ganska många år innan jag förstod att ett av de bästa förvaringssätten för många grödor är att lämna dem kvar ute i odlingen. Där håller de spänsten och är alldeles pinfärska när du behöver dem, nja vissa år kan det gå galet om det blir väldigt många omslag i vädret. De här grönsakerna är stommen till en av våra mest älskade grönsaksgrytor  Rotfruktsgryta med couscous och harissa. Grödorna skördades i slutet av december i vår tillsammansodling mitt i centrala Västerås, 18 meter från vår ytterdörr, mer när eller härodlat får man leta efter.

Jag och Sara Bäckmo pratar i vår podcast Två odlare emellan om att förvara sina grödor i jorden så länge som möjligt, även under vintern. Lyssna och låt dig inspireras!

 

Det här är en fantastiskt god maträtt konstruerad på ett misslyckande. Friterade blomkålsbollar ska man helst göra på blomkålshuvuden men i år blev det inga sådana, det blev bara ofantligt mycket blast. Men det gick att riva de tjocka bladnerverna, forma dem till bollar och fritera dem med. Dessa bollar blev till och med bättre än originalet, mycket mer knapriga. På takfarmen står det två stycken blomkålsplantor kvar som jag ska skörda i veckan och njuta av dessa läckerheter igen.

Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Vilka egenodlade grönsaker äter vi av nu under vintern?”

  1. Profilbild för Annilunds köksträdgård
    Annilunds köksträdgård

    I år ska jag testa ponderosa och det ska bli så spännande! Har inte lyckats byta till mig frön av Principe Borghese ännu så det kanske får bli ett annat år. Mina vintersådd tomater än nu ca 5 cm höga och har precis fått sina första karaktärsblad. Jag tycker de är såå små jämfört med när jag har haft en djungel inomhus. Kanske dag att ta in dem i värmen? På altanen skiftar det mellan -4 och +28 grader på en dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *