Vad är jord för någonting egentligen ? Nu när Theres och jag är inne i att skriva klar vår trädgårdsbok ”Alla fingrar Gröna” så försöker vi förklara begreppet jord utifrån vårat sätt att se på jord. Jord är verkligen spännande och man kan odla i många olika slags jordar och även utan jord, mer om det i boken.

I våra pallkragar i våra stadsodlingar i Västerås har vi i år odlat i en jord som vi komponerat ihop med Rölunda gårds köpjordar på säck. Ett spännande arbete att testa att odla i något som de flesta kan blanda ihop ganska enkelt. Jord på säck är ju det som är lättast att komma över i synnerhet i en stad.Till en dubbelpallkrage har vi använt 2 säckar kogödsel, 2 påsar barkmull, 2 påsar ekoplanteringsjord och mellan 2- 3 säckar biokol. I varje pallkrage har vi lagt i en näve algomin för att säkerhetsställa förekomsten av mineraler. I enkelpallkaragarna samma proportioner fast hälften. I botten på pallkragarna på Prästgatan har vi lagt wellpapp och i pallkragarna på takfarmen likaså men dessutom ställt varje ekipage på en pall.

Uppstart av pallkrageodlingen på Prästgatan den 30 maj. Kika in på Stadsodlarna Västerås för mer info om odlingen på Prästgatan: https://stadsodlarnavasteras.wordpress.com/
I år har vi anlagd 11 pallkragar på takfarmen med ovanstående jordblandning. Alla pallkragar står på pallar. Perfekt när man odlar i en stad, lätt att flytta på med en pallyft och bra på ett tak då man inte vill att det ligger kvar fukt på taket. Se mer om takfarmen på takfarmens sida: https://takfarmen.wordpress.com/

 

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Jord”

  1. Jag är ju ny i den här svängen och håller just nu på att utforska det här med jord. Har skrivit några inlägg om min upptäcktsresa på bloggen men det kommer fler. Kul att läsa om här!

  2. Vilket härligt reportage det var om er i Buffé! Kul att läsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *