Din varukorg är för närvarande tom!
Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck
En varm och solig dag behöver man något riktigt läskande. Denna rabarberlemonad har blivit en riktig favorit här hemma och nya satser kokas på löpande band. Lemonad är inte detsamma som saft. Drycken blir drickbar direkt och ska inte spädas.
Ingredienser för ca 2,5 liter
- 500 gr skivad färsk rabarber
- 2 l vatten
- 2 dl socker eller annan sötning tex Sötströ
- 2 ekologiska citroner, rivet skal och saft
Gör så här: Blanda rabarber, häften av vattnet, sockret och det rivna citronskalet i en kastrull. Låt koka på medelvärme i ca fem minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan, häll i resten av vattnet samt saften från citronen. Låt svalna. Sila blandningen, förslagsvis genom en saftsil eller flergångskaffefilter. Servera iskall med isbitar.
Fler läckra rabarberrecept: Rabarberkaka med kardemumma och mörkchoklad, Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke, Sylt med rabarber och jordgubb.
Tips!

Spara ”avkoket” och blanda ner i en sockerkaka och vips har du en supersaftig kaka med mild rabarber- och citronsmak. Läs mer i receptet: Saftig rabarberkaka med smak av citron
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Distansodla – odla där du inte ärDistansodla är ibland det enda alternativet ifall man inte bor där man odlar eller har flera trädgårdar. Hur får man plantorna tex vid sommarstugan, kolonilotten att klara sig när man inte är där?… Läs mer: Distansodla – odla där du inte är
- Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 majVälkomna till en stunds odlingsinspiration på Stenegård i Järvsö den 25 maj där jag Johannes Wätterbäck / Farbror Grön, delar med mig av mina erfarenhetsbaserade tips och tankar till ett glädjefullare, roligare och… Läs mer: Farbror Grön i Järvsö ”Stenegård” den 25 maj
- Odla i odlingslådor med vattenmagasinHar du upptäckt de fantastiska odlinglådorna man kan finna på Gjordnära vid namn Berberis? Med sina vattenmagasin och enkla design är dessa odlingslådor ypperliga för krukodling både inomhus, i växthus och utomhus. Detta… Läs mer: Odla i odlingslådor med vattenmagasin
- Odla kallt – vårså majsSist ut bland våra kalla sådder utomhus är de som görs i maj månad. Däribland har vi majs av alla de slag. Här berättar vi om vårså majs kallt. Under en massa år… Läs mer: Odla kallt – vårså majs
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
12 svar till ”Rabarberlemonad – sommarens godaste dryck”
Hej!
Hur är hållbarheten på lemonaden?
Oj, svår fråga. Vi brukar dricka upp den på stört. Men skulle gissa att den håller sig fint i några dagar i kylskåpet, ev upp till en vecka. För längre hållbarhet kan man frysa lemonaden.
Kan man frysa den tror du, om man kokar större sats?
Det går bra att frysa. Man kan också göra isglass https://farbrorgron.se/laskande-rabarberglass-till-heta-sommardagar/
Måste testa denna, ser otroligt gott ut!
Går det använda fryst rabarber?
Vi har aldrig provat. Men vi gissar att det går precis lika bra.
Tänkte göra denna till studenten och frysa den. Funderar på om man vill använda ”skräpet” och göra kakan som du föreslog. Brukar du riva citronvatten till saften eller kör du större skivor av skalet och sen plockar bort det när du gör kakan?
Ja, vi river skalet på citronen (Vi har nu förtydligat det i texten). Lycka till!
Kul 🙂
Ett tips om man ska frysa den är att inte ha i extra vatten efter kokningen, utan späda saften med vatten efter man tar upp den ur frysen. Tar ju mycket mindre plats så. Dessutom funkar den outspädda fint att blanda i somriga drinkar! 🙂
Ner med avkoket i en kastrull å släng på lite syltsocker och kardemumma, späd med lite lemonad å koka upp några minuter så har du en trevlig rabarbermarmelad! 😉
Lämna ett svar