Rabarberkaka med mörk choklad

En smakrik kaka med rabarber. Första gången vi gjorde denna rabarberkaka tänkte vi att den skulle bli lite vuxen i smaken med kardemumma och mörk choklad, så att vi vuxna skulle få den för oss själva. Men så var det inte! Barnen älskade kakan från första stund och vill gärna avnjuta den med vaniljsås.

Ingredienser till en liten form ca 20 x25 cm

  • 75 gr smör
  • 1,5 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk stött kardemumma
  • 2 dl mjöl
  • 40 gr mörk choklad
  • 1 dl rabarber
  • 1 nypa salt
  • ev vaniljsås eller glass
  • florsocker till servering

Gör så här: Hacka rabarber och choklad i små bitar. Smält smöret i en kastrull. Blanda ner socker, ägg, kardemumma, mjöl, bakpulver och salt i kastrullen med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Häll smeten i en sockerkaksform med löstagbara kanter eller i en annan form i samma storlek. Strö över rabarber och chokladbitar jämnt över smeten. Man kan trycka ner bitarna lite i smeten. Grädda i 175 gr i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.

Denna rabarberkaka är god som den är, men man kan servera den med lite vaniljsås eller en klick glass. Sikta över lite florsocker så ser kakan extra aptitlig ut.

Annat gott med rabarber: Rabarberkaka med mandelmassa, rabarbersaft med citron, smörstekt rabarber med havretäcke och sylt med jordgubb och rabarber.

Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

5 svar till ”Rabarberkaka med mörk choklad”

  1. Profilbild för Kerstin Borg
    Kerstin Borg

    Tack för receptet, blir dagens 😍. Hälsningar Kerstin Borg

    1. Profilbild för Eva Nordgren
      Eva Nordgren

      Blev inte alls som jag trodde. Torr och kompakt. 1,5 cm hög. Gjorde precis som det stod. Vad gjorde jag för fel???

      1. Konstigt! Hos oss blir den låg, men absolut inte torr. Mer åt de kladdiga hållet.

  2. Profilbild för Kerstin Olsson
    Kerstin Olsson

    Vilken storlek på form ska det vara? Det är ju trist om man tar en för stor form: kakan blir låg och kanske även torr, som ngn annan hade råkat ur för? Ni har en rektangulär form på bilden. Ungefär vilka mått har den?

    1. Formen är ganska liten ca 25×20 cm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *