Din varukorg är för närvarande tom!
Potatissallad med basilika och parmesan

Vi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger är en av familjens stora favoriter. Om barnen får välja är det denna sallad som hamnar på första plats. Stort tack till Elisabeth som lärde mig, Johannes, att laga denna någon gång i början av millenniet.
När man tänker på potatissallad får man oftast upp en klassiska vita potatissalladen i huvudet. Den som innehåller potatisar i kuber eller skivor och som blandas med cremè fraiche eller gräddfil och lite majonäs, purjolök, kapris, dill eller rödlök. Ibland, när den är hemlagad kan den vara fantastisk och när man köper den färdig helt ok.
Vill du göra den vita salladen klickar du här: Enkel och god potatissallad


Men den här salladen som baseras på små små hela potatisar, gärna färskpotatisar och som blandas med basilika och parmesan är något helt annat. De Italienska smakerna tar över och lyfter de små knölarna till en ny nivå.
Den här potatissalladen passar utmärkt till grillbuffen, rökta laxen, grillad hallumi, sparris eller till picknicken – lika god nygjord som kylskåpskall och håller i ett par dagar i kylskåpet.
Ingredienser
- 1 kg små färskpotatisar eller små vanliga, potatisarna ska skrubbas rena, skalet ska vara kvar
- ½ dl solroskärnor, pumpakärnor eller pinjenötter ( kan också uteslutas)
- ½-1 dl riven parmesan
- basilikablad


Vinägrett
- 1 dl finhackad färsk basilika
- 1 dl olivolja
- ½ dl vinäger den du har hemma, en vit vinäger färgar inte salladen.
- 2 pressade vitlöksklyftor
- ½ tsk salt
- 2 krm peppar
Gör så här: Borsta potatisen väl och koka med skalen på. Blanda ingredienserna till vinägretten. Häll den över den varma väl avrunna potatisen och låt kallna. Rosta pinjenötterna/solroskärnorna i het torr panna och blanda försiktigt i dem, osten och grovt strimlade basilikablad i salladen. Rör om med en slickepott för att inte ha sönder potatisen. Njut!
Läs mer om att göra egen vinäger här: Egen äppelcidervinäger – grunden, Egen äppelcidervinäger -hela processen


Tips på topping: På några av bilderna, den längst upp och en av de längst ner kan du skönja rödlöksklyftor. Det är något vi börjat med på senare år, att först steka rödlöksklyftor varsamt i olivolja med lite salt och blanda ner när de svalnat. Rödlöksklyftorna ger ytterligare en smakdimension och fgör dessutom salladen än mer vacker.
Läs mer om hur vi odlar lök: Odla lök som Farbror Grön



Tidigare måltider med denna underbara basilika och parmesanpotatissallad.
Du finner flera potatissallader här: Potatissallad – på 5 olika vis
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar