Din varukorg är för närvarande tom!
Ponderosa – tomaten som håller i minst 6 månader
Att kunna njuta av egna tomater hela året har verkligen varit en dröm så länge vi kan minnas. Nu verkar det som att drömmen är på väg att slå in. I mer än ett halvår har vår egenodlade ponderosa-tomat legat i en skål i vårt kök.
Du blir inte vansinnigt hänförd av ponderosas komplexa smaksensation eller textur, den är ganska Svensk skulle man kunna säga. Lagom halvtråkig, anonym och förutsägbar. Dess storhet ligger inte i den gastronomiska kategorin utan i dess uthållighet och det är för denna jag uppskattat den.
Man odlar olika grönsaker av olika anledningar och det är inte mer märkvärdigt att odla en ordinär tommat med lång hållbarhet som att odla en halvtråkig potatis med snabb utvecklingstid. Det gör ju att man kan stretcha ut sin skörd i båda riktningarna och det är fantastiskt kul och ger mer mat. Men för oss är det ändå ovanligt att odla halvtråkiga grönsaker då vi älskar att odla de som smakar bäst och verkligen inriktat oss på att odla smakfulla grödor de senaste åren. Men vill man odla för självhushåll behöver man se lite längre än så. Smaken av egenodlat smakar många gånger lite extra bara genom att man vet att det är lönen av egen ansträngning man äter. Tack Emma Crawley som fick mig att upptäcka den här tomaten. Den har inte bara givit oss flera kilo tomater utan även massor av nya tankar.

Ingen annan tomat förutom Ponderosa har klarat av att vara vid liv i nästan ett år i vårt hem i rumstemperatur. Vilket är fantastiskt imponerande! Den röda piennolotomaten Principe Borghese håller bara till någon gång in i slutet av januari, vilket så klart inte är fy skam, men att en tomat håller i nästan ett år inomhus är ju galet bra! Adjö till köptomater!

Så här brukar det se ut från september till november inomhus hos oss. Skördade grönsaker i form av tomater, chili och pumpor ligger mer eller mindre överallt i vår lägenhet. Alla brickor och uppläggningsfat går åt och ibland klär vi till och med in backar med tidningspapper och förvarar dem under möbler och utmed väggarna. Det är extra viktigt om man förvarar färska grönsaker inomhus. Se också till att varje vecka plocka om dem och sortera ut de som är mogna och plocka bort de som blivit dåliga. Det händer alla, det är inget tecken på att du är en dålig odlare eller förvarar dem fel. Vissa frukter orkar helt enkelt inte hela vägen pga olika orsaker. Se till att du aldrig förvarar dina mognande grönsaker direkt på bord eller möbler. Ett par imploderade pumpor eller ruttnade tomater förstör mer än man kan önska.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Ponderosa – tomaten som håller i minst 6 månader”
Hej! Kan du tipsa varifrån man kan beställa Ponderosa frön för leverans till Åland? mvh Rea
Lämna ett svar