Älskade tomat! Om jag blev tvungen att välja bara en favoritgrönsak, skulle det faktiskt kunna bli just tomat. Det är den första grönsaken jag började odla och den har sedan dess varit ett återkommande inslag i mina odlingar.
Jag och Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård har lite olika tankar om tomat. Vi älskar den i vår mat och äter den gärna färsk i sallad och på smörgåsen, men hur vi odlar den skiljer sig åt. Veckans avsnitt om tomater och hur vi odlar dem, sponsras av Gardenize och Granngården.
När jag i unga år satte igång med odlandet på allvar, blev tomat en av det första grönsakerna jag tog mig an. Med ett växthus på tomten blev det naturligt att börja odla tomater där. Många år senare, när jag förkultiverade plantor i vår lägenhets burspråk, lät vi några plantor stå kvar i fönstren under hela säsongen. Skörden blev förvånansvärt stor och efter det har det blivit många år med fönstertomater i staden och växthustomater på landet.
Den allra bästa odlingsplatsen är dock på vår takodling, där vi har ett hyfsat skyddat och varmt läge med många soltimmar per dygn, perfekt för tomater. Med stor yta till tomatodling behövs bra lagringsmöjligheter. Det har vi löst genom att dels odla extremt lagringsdugliga sorter och dels göra mängder med krossade tomater som vi fryser in. Att frysa hela färska tomater fungerar också väldigt bra har vi märkt. I höst ska vi nog prova Mandelmanns tips på konserverad tomatsås. Frysen blir ju ganska fullproppad med frysta grönsaker under hösten, så hittar man andra sätt är det ju bra. Hur lagrar du dina tomater bäst? Dela gärna med dig av tips.
I avsnittet ovan pratar jag om att man kan ta sticklingar för att göra nya plantor, övervintra plantor och halshugga allt för gängliga tomatplantor. I klippet nedan berättar jag mer.
Lämna ett svar