Din varukorg är för närvarande tom!
Pizzasallad
Ibland får jag för mig att göra min egna pizzasallad. Det är verkligen en lyx i vårt hem att äta den till hemgjorda pizza. Alla i vår familj älskar den, stora som små. Salladen kan också sparas i upp till en vecka i kylskåpet och blir nästan godare när det fått stå någon dag. Därför brukar jag passa på att göra ganska mycket. Vi har smakat många olika slags hemmagjorda vitkålssallader och ändå inte tyckt att de varit lika goda som pizzerians. Men så en dag fick jag smaka en underbar variant hos min syster och så fick jag en lektion. Det viktiga är att ha mycket olja och vinäger så att all vitkål blir indränkt. Minns inte riktigt hennes recept, men vi gör så här:
Ingredienser
½ vitkålshuvud, på bilden är det färsk vitkål
1 stor rödlök
2 dl olivolja
½-3/4 dl vit vinäger
vitlöksklyfta
en klick dijonsenap
örtsalt
peppar
Gör så här: Hyvla vitkålen med en osthyvel. Jag har provat andra verktyg och matberedare, men jag vill ha det så tunnt som möjligt så osthyveln vinner här hemma. Om vitkålen är färsk och grön, räcker det att skära den med kniv. Den färska vitkålen har lite mjukare och saftigare blad. Finhacka rödlöken och blanda med vitkålen i en skål. Blanda olja, vinäger, pressad vitlök, senap och kryddor i en skål. Häll över salladen, blanda väl och se till att all vitkål blir indränkt. Täck salladen med lock eller plastfolie och låt stå en stund i kylen, rör gärna då och då. Innan servering är det viktigt att blanda om i salladen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Pizzasallad”
Jag brukar massera kålen försiktigt en liten stund med en nypa salt, låta den stå en stund sen hälla bort vätskan innan jag blandar i resten av ingridienserna
Jag brukar hälla kokande vatten över vitkålen och låta det ligga så i ca 20 sekunder, sen hälla av det och spola iskallt vatten över. Det är så man gör för att salladen ska bli som på pizzeria.
[…] Pizzasallad […]
[…] Andra recept på kålsallad: Sallad med vitkål, morot och gurka, Coleslaw med blomkål, Syra kål – så här gör du, Pizzasallad […]
Lämna ett svar