Din varukorg är för närvarande tom!
Pankopanerade grönsaker – lök, zucchini, paprika, tomat och trädgårdsbönor

Det är fasligt gott med friterade och pankopanerade grönsaker, särskilt om man har ett gäng med egenodlade. Här berättar vi om vad vi tycker blir bäst!
Det finns många typer av friterade grönsaker. Vi ville göra pankopanerade och inhandlade panko som är ungefär som ströbröd men med lite annan struktur. Grönsakerna vid denna middag var tomat, zucchini, lök, paprika och trädgårdsbönor.
Läs mer: Pankopanerade grönsaker – lök, zucchini, paprika, tomat och trädgårdsbönorIngredienser
- grönsaker
- 1 påse panko
- 1-2 dl vetemjöl
- 1-2 ägg
- salt och peppar
- någon liter olja till fritering eller så kan man steka grönsakerna i mindre mängd olja
Vi gjorde så här: Tomaten, zucchinin och löken skar vi i skivor och bönorna och paprikan lät vi vara hela. I en djup tallrik la vi vetemjöl, samt salt och peppar. I en djup tallrik fick ett lättvispat ägg vara och i den tredje djupa tallriken I en djuptallrik öste vi ner panko. Därefter såg vi till att alla grönsaker först rullades i mjölet så att det fastnade överallt på grönsakerna. Efter mjölet la vi grönskerna i det lättvispade ägger och försökte få ägget att fastna runt om, på grönskaerna. Sist rillade vi grönsakerna i panko.

Det går säkert lika bra att steka som att fritera, men vi friterade. När man ska fritera i kastrull, som vi oftast gör, är det 180 grader som brukar bli bäst. Så först värmer man upp oljan innan man lägger ner några grönsaker i taget. När paneringen har fått en gyllengul färg är de klara. Vi brukar lägga hushållspapper på en tallrik och så får det som vi friterat ligga där ett tag. På så sätt tar papperet hand om den överflödiga oljan. Man kan lägga ner friterade grönsaker en gång till om man vill värma upp dem eller få till en lite bättre yta.
Under panerandet gick allt bra, mjöl, ägg och panko fastnade fint på alla våra grönsaker. Men under friteringen ville paneringen nästa glida av helt på bönor och paprika. Gott blev det hursomhelst, men lite av en besvikelse för just dessa grönsaker. Nästa gång ska vi testa broccoli, blomkål och aubergine. Bryssel- och rosettkål som vi tror kan bli jättebra. Vi har inte givit upp helt när det gäller bönor och paprika. Vi tror att om man förkokar bönorna så kanske paneringen fastnar bättre och gällande paprika anar vi att om man först ugnsbakar dem lite lätt så att man kan skala dem så kan paneringen även fastna på dem.
Serveringsförslag:
Allra bäst är det att njuta dessa läckerheter allteftersom de blir klara. Men vill man äta allt samtidigt kan man ha ugnen på på tex 150 grader och lägga grönsakerna i en form vart efter de är friterade och klara. Man kan exempelvis ha en god dipp eller varför inte flera dipper att doppa grönsakerna i. På så sätt blir det mer som snacks. Ett annat förslag är att ha dessa friterade läckerheter på en buffé. Man kan också koka ris och gör någon varm gryta eller sås att äta grönsakerna ihop med.

Flera smarriga grönsaksrecept finns i vårt receptgalleri.
Odla egna ingredienser:
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar