Omplantering – krukor, odlingstråg och keramisk bevattning

När man plantar om eller sår är det viktigt med regelbunden vattning så att de små liven inte dör av torka. Men att vattna för mycket kan också bli ett problem. I detta sponsrade inlägg berättar vi om Gjordnäras krukor, odlingstråg och en bevattningsmodul som på ett fiffigt sätt ser till att våra omplanterade plantor får precis lagom med vatten.

När väl alla plantor tittat upp och fler blad börjar utvecklas, är det dags att omplantera. Det börjar bli trångt i odlingsbehållarna och för att växterna ska kunna breda ut sina rötter och utvecklas bra på både bredden och höjden behöver de stå i egna krukor med ny jord. En hel del, speciellt förstagångsodlare, kan bli lite oroliga över hur stora plantorna ska vara när man omplanterar och hur försiktig man måste vara. Jag minns själv hur orolig jag var en gång i tiden.

Man kan omplantera på flera olika sätt olika sätt men grunden är att en liten planta flyttas till en enskild kruka med ny planteringsjord för att växa sig större där. Ibland går några rötter av men det brukar inte vara någon större fara. Tiden för omplanteringen kan variera, antingen gör man det tidigt eller så väntar man ett tag, det jag brukar kalla för att segdra plantorna. Jag planterar om när jag har tid. Så ibland är plantorna ganska små och ibland rätt stora.

De flesta brukar rekommendera att det är dags att omplantera när respektive växt utvecklat 4 – 6 bladpar men man kan även omplantera när en växt bara har ett bladpar eller många fler. Dessutom har ju inte alla växter bladpar så som man kanske tänker sig att chili, aubergine och tomat har. Då får man improvisera och känna sig fram.

Det mesta inom odlandet tycker jag handlar om att känna sig för och att finna sin egen väg bland alla rekommendationer, tips och förmaningar. Blunda, andas djupt och sätt dig in i den växt du har framför dig, tänk hur du skulle vilja ha det om du vore den växten. Väg in varifrån den härstammar, ta reda på hur den växer och vad det är du vill skörda från dem. Ju medvetnare du blir desto lättare är det att genomföra det du tror är det bästa för växten du har framför dig på ett lugnt och tryggt sätt.

Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Vi har samarbetat med detta Gjordnära tunnelväxthus i ett par år och förutom denna bevattningsmodul på bildserien ovanför saluför de en mängd intressanta produkter, tex odlingslådan berberis och deras sköna trädgårdskor MudR men kanske är de mestkända för sina robusta tunnelväxthus.

Genom att att ange koden keramiska givare ( med små bokstäver) i fältet rabatt med kupong i deras webbshop erhålles, ända fram till den sista mars 2021, 15 % rabatt på alla bevattningssystem med keramiska givare. Läs mer om den keramiska bevattningsmodulen längre ner i inlägget och kika gärna även på hela deras sortiment av keramiska givare.

Du som är uppmärksam ser att planteringsjorden på den första bilden i inlägget ligger på en ugnsplåt. Det stämmer, den är steriliserad i ugnen på 150 grader i ca 2 h så att alla eventuella sorgmyggsägg dör. Deras larver kan annars använda plantornas rötter till frukost, lunch och middag.

Läs gärna : Så undviker vi sorgmyggor.

Man kan plantera om på fler sätt

Det är precis det man kan och kanske tänker någon, herrejösses vad små aubergineplantorna längst till vänster är, vad ska du där att göra Herr grön!? Plantera om dem när de är så späda!? Ja, jag känner för att plantera om de här små gängliga individerna i enskilda krukor, de verkar ha fått nog där de står och jag vill att de ska få ny näring genom ny planteringsjord. Dessutom ska jag passa på att plantera dem lite djupare så att de får chansen att bli lite mer kompakta. Att få plantor att bli kompakta är något jag alltid eftersträvar!

Någon annan kanske stönar över att tomaterna på mittenbilden står alldeles för trång och att de snarligen borde hoppa i egna enskilda krukor. En tredje tycker kanske att kronärtskockorna på bilden längst till höger ser exemplariska ut. Ja visst gör de, rena rama praktexemplaren. Jag gör lite som jag vill och vad jag har tid till. Det brukar alltid bli bra till slut och om det inte blir det, ja då har jag lärt mig något nytt.

Vilka krukor väljer vi

Genom mina odlingsår har tusen och åter tusen krukor passerat mina jordiga händer. Gratiskrukor från handelsträdgårdar, runda och i varierad storlek som ingen verkade vilja ha, var tacksamma i början av mitt odlande. Jag använde det jag fick tag på och tackade ja till allt. Det kändes också bra att kunna ta till vara på något som ändå skulle slängas.

Men vartefter åren går utkristalliseras ens smak och ens odlande eskalerar. De överlägset bästa krukorna som jag använder både till sådder och planteringar är fyrkantiga. De är mest platseffektiva då de på odlingstråg och brickor går att ställa så nära varandra så att man inte slösar med odlingsytan, vilket såklart kan tyckas smått småaktigt till en början men det gör verkligen skillnad. Till den första omplanteringen använder jag oftast 7,5 cm krukor. Till den andra och ibland tredje omplanteringen, om jag hittat en fyrkantig kruka som har något mellan format, använder jag 11 cm krukor. På bilden syns även lite högre 9 x 9 x 14 krukor. De är t ex jättebra till tomat och vinbärssticklingar då man vill ha lite mer volym samt lite högre krukor..

Vårt fyrkantiga liv

Plats eller snarare bristande plats är odlarens bleka vardag och aldrig skola det bli på något annat sätt. Fråga vilken odlare som helst, det är väldigt få som minskar ner sitt odlande, alla verkar istället öka på år efter år och detta trots att de säger att de ska göra precis tvärtom. Så vill man utnyttja varje centimeter är det fyrkantiga krukor jag rekommenderar. Det finns mängder av fabrikat mer eller mindre billiga och tunna. De fyrkantiga krukorna från Gjordnära tunnelväxthus är av en kraftigare kvalité än vad man vanligtvis brukar finna. Det innebär att de håller i många år och tål lite tuffa tag. Ihop med bevattningsbrickorna på bilden ovanför fungerar de ypperligt bra!

Bevattningsbrickorna är otroligt användbara både som brickor utomhus, inomhus och i växthus men även att transportera sådder till pallkragar och växthus, i både cykelvagnar och baksäten. Vi använder dem också för längre transporter och lägger dem fulla med plantor ovanpå resterande packning då vi åker till skogsträdgården. Tillbaka till stan brukar de innehålla ett gäng skördade grödor.

Till sådder och omplanteringar är de smidiga som arbetsbrickor då man lätt kan slänga upp en bricka på en köksbänk eller på ett bord och palta med jord, fröer och vatten. Förr kunde man finna sådana här brickor/tråg lite varstans i olika butiker för odling och trädgård men de sista fem åren har de märkligt nog lyst med sin frånvaro. Tack och lov finns de att beställa på Gjordnära tunnelväxthus.

Den keramiska givaren i grundpaketet för bevattning för bord.

Bevattning utan el eller kranar

När Daniel på Gjordnära tunnelväxthus talade varmt om denna bevattningsmodul blev jag nyfiken. Det lät så naturligt och enkelt att slippa både el, sol och vattentryck från kranar och att kunna åka hemifrån en helg med ett gäng frösådder eller plantor som inte riskerar att torka ut. Bara stoppa ner den grova slangen i vald behållare och koppla ihop alla delar och ställa keramikkroppen där man vill ha den. Fast jag blev först lite konfunderad hur vattnet skulle transporteras. Jag komplicerade till det i mitt huvud innan jag fattade att modulen är enklare än vad jag först tänkt.

När jag väl kopplat in allt och fått vattnet att gå hela vägen från behållare till den keramiska modulen var flödet igång. Hela bevattningsförfarande sker genom att den keramiska kroppen suger åt sig eller avdunstar vattnet. Modulen ska stå i en odlingsbricka med eller utan kapilärmatta. När den blir blöt av vattnet som ligger i odlingsbrickan stänger den av vattenflödet via en liten klack som klämmer åt slangen som ligger i dess klyka, under den bruna plastskorken längst upp. När keramiken är torr släpper den på vatten igen. På så sätt blir det en bra balans på vattentillgången i den odlingsbricka där keramikkroppen är placerad. Den bruna lilla plastkorken längst upp kan man också skruva upp och ner. På det sättet styrs flödet av doppar när vattenflödet är igång, hur fort man vill att det ska droppa.

Testkör

När man ska använda sig av bevattningssystem, är det av stor vikt att man testar dem innan man lämnar odlingsplatsen i flera dagar. Så att man trimmar in och lär känna dem. Det är särskilt bra om du lär dig av vilken anledning det slutar droppa, så att du snabbt kan kontrollera om det är den lilla klacken som strypt vattenflödet eller om det är luft i systemet. Det är lätt hänt att man missat att vattnet i behållaren för vattnet tar slut eller att slangen flyter upp och sugit in luft. Vid sådana här system, som är självcirkulerande, via en behållare brukar jag binda fast en tyngd i slangens ände som ligger i vattenbehållaren, så att den håller sig på plats på botten. I det här grundpaketet för bevattning följer det även med en bussning med en gummipackning som gör att du kan borra hål i en dunk eller hink långt ner och sätta fast slangen där. Då minimerar du risken med att det kommer luft in i systemet.

Monteringsförfarandet

I grundpaketet för keramisk bevattning för bord följer delarna ovanför med. Man får klippa och bygga ihop systemet utifrån hur långt man vill ha det och var man vill ha delarna, den gråvita avstängningskranen och den svarta kopplingen. De tre små bruna droppgivarna har jag inte använt för min installation. Själva vattenbehållaren där vattnet ska hämtas via detta system får man stå för själv. Jag använder en stor och hög karaff i nuläget.

Den smala slangen är till systemet som kopplas igenom den keramiska givaren längst ut och som droppar, se den stora bilden lite högre upp i inlägget. Den grövre slangen är för vattenbehållaren som fungerar som en reservoar, där vattnet ska komma ifrån. Den gråvita kopplingen är en på-och-av-kran till den tjocka slangen. Den svarta kopplingen är kopplingen som sammanfogar den tjocka och smala slangen.

För att få vattnet att gå igenom systemet suger man vatten med munnen igenom systemet så att man får fram vattnet och samtidigt tar bort luft ur systemet. Själva sugförfarandet bör göras innan du koppar den smala slangen genom den keramiska givaren, men efter att du sammanfogat ovanstående delar.

När vattnet ligger i hela systemet, när du sugit fram vattnet, stänger man av flödet via den vitgråa kranen så att vattnet stannar kvar i systemet. Då är det dags att pillra igenom den smala slangen genom den keramiska givaren och dra åt den bruna korken, men dra inte åt för hårt. Ställ givaren i den odlingsbricka du vill bevattna och öppna upp den vitgråa kranen och sug fram vattnen den sista biten, var noga med att den tjocka slangen inte flyter upp ur reservoaren för då kommer det luft in i systemet och du får börja om med sugförfarandet. När du får till det rätt ska det börja att droppa ner i odlingsbrickan. För att systemet ska fungera bra är det viktigt att den keramiska pluggen innan systemet körs igång, fått stå i vatten i 5 – 15 minuter så att den inte är kruttorr.

Du hittar också beskrivningar, bilder och instruktioner på Gjordnära tunnelväxthus hemsida.

Felsök

Får du inte fram vatten till den smala slangen som går genom den keramiska modulen kan det bero på flera faktorer:

  1. Det finns inte vatten i hela systemet och det kan bero på att du inte med munnens hjälp sugit fram vatten.
  2. Att det är luft i slangarna, sug igen.
  3. Den keramiska givaren har klämt åt slangen och stängt av vattnet och det kan beror antingen på att den är blöt och därmed klämt åt slangen eller att du skruvat ner den bruna toppen för mycket.
  4. Den tjocka slangen ligger inte under vattenytan i reservoaren.

Avslutningsvis vill jag säga att denna bevattningsmodul ihop med krukor och odlingstråg fungerar mycket bra tillsammans och känns som ett säkert sätt att hålla sådder och nyplanterade växter lagom fuktiga.

Johannes Wätterbäck

Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Vi har samarbetat med Gjordnära tunnelhus i ett par år och förutom denna bevattningsmodul på bildserien ovanför saluför de en mängd intressanta produkter, tex odlingslådan berberis och deras sköna trädgårdskor MudR men de är kanske mest kända för sina robusta tunnelväxthus.Genom att att ange koden keramiska givare ( med små bokstäver) i fältet rabatt med kupong i deras webbshop erhålles, ända fram till den sista mars 2021, 15 % rabatt på alla bevattningssystem med keramiska givare.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *