Din varukorg är för närvarande tom!
Odla vitlök från halsök

Många vitlökar kan bilda nya lökar en bit upp på stjälken, de kallas för stresslökar, halslökar, och anses vara ett misslyckande på grund av för låg eller ojämn temperatur i kombination med att man odlat vitlökssorter som inte trivs i vårt klimat. De ska dessutom, sägs det, inte vara optimala för att användas till utsäde för att på sikt skapa nya stora vitlökar (tar flera år) och lökarna som, om man har tur, kan bildas ska tydligen inte vara av så god kvalitet. Men jag vill ändå testa.
Ska man föröka vitlökar från grunden brukar man använda de minilökar som bildas i toppen på en del vitlökar, det är dessa som går under namnet bullbiller ( groddknoppar som små minilökar).
Men! Om man inte testar på egen hand får man ju inte reda på hur det verkligen är. Glöm aldrig det! Det är först när man prövar sig fram som man verkligen skapar kunskap. Andrahandsinformation är aldrig tillräcklig om man verkligen vill veta något säkert. Det värsta som kan hända är ju att det inte fungerar och det har jag varit med så många gånger under mina odlarår så jag tror att jag blivit en aning immun. Jag blir ofta inte bedrövad längre men väldigt glad när jag lyckas med något som någon säger är omöjligt. Nu håller jag tummarna!
Halslökarna brukar vi annars använda som vanliga vitlökar i matlagningen och vi tar dem först då de har sämre lagringsegenskaper än de riktiga lökarna, ganska tunna skal. Men i år offrar vi dem i detta försök.
Jag samlade ihop våra torkade halslökar och placerade dem i en sådan där frukt och grönsakslåda modell djupare, de man ofta får med på köpet om man köper plommon, vindruvor eller nektariner. Dessa lådor är perfekta när man ska förså växter som är lite större så som lökar, knölar och stora frön. Det första jag gör med en sådan låda är att fylla den med ca 70 % planteringsjord. Sedan tillför jag 2 msk pelleterat hönsgödsel och 2 msk pelleterat grönsaksgödsel och rör runt gödslet i jorden. Sedan strör jag ut lökarna ovanpå och försöker i möjligaste mån att se till att det som jag tror är toppen på dem hamnar uppåt, det är ingen fara om de hamnar åt ett annat håll, lökar brukar veta vad som är upp och ner.
När lökarna är på plats strör jag över planteringsjord tills att de inte syns och sedan bär jag ut lådan till kallväxthuset och vattnar den. Tittar det upp några gröna strån innan december så är min plan att jag ska gräva ner hela lådan i marknivå på friland och låta dem övervintra där. På återhörande om detta.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Odla vitlök från halsök”
Det ska jag också prova��!
Jag följer dina råd så får vi se hur det går.Förhoppningsvis får du mycket sololök. Använd dem som utsäde för att se vad som händer då��
2017. Vad hände sedan?
Jag tappade bort dem men gör ett nytt kontrollerat försök. Återkommer 🙂
Lämna ett svar