Din varukorg är för närvarande tom!
Odla vitlök från halsök

Många vitlökar kan bilda nya lökar en bit upp på stjälken, de kallas för stresslökar, halslökar, och anses vara ett misslyckande på grund av för låg eller ojämn temperatur i kombination med att man odlat vitlökssorter som inte trivs i vårt klimat. De ska dessutom, sägs det, inte vara optimala för att användas till utsäde för att på sikt skapa nya stora vitlökar (tar flera år) och lökarna som, om man har tur, kan bildas ska tydligen inte vara av så god kvalitet. Men jag vill ändå testa.
Ska man föröka vitlökar från grunden brukar man använda de minilökar som bildas i toppen på en del vitlökar, det är dessa som går under namnet bullbiller ( groddknoppar som små minilökar).
Men! Om man inte testar på egen hand får man ju inte reda på hur det verkligen är. Glöm aldrig det! Det är först när man prövar sig fram som man verkligen skapar kunskap. Andrahandsinformation är aldrig tillräcklig om man verkligen vill veta något säkert. Det värsta som kan hända är ju att det inte fungerar och det har jag varit med så många gånger under mina odlarår så jag tror att jag blivit en aning immun. Jag blir ofta inte bedrövad längre men väldigt glad när jag lyckas med något som någon säger är omöjligt. Nu håller jag tummarna!
Halslökarna brukar vi annars använda som vanliga vitlökar i matlagningen och vi tar dem först då de har sämre lagringsegenskaper än de riktiga lökarna, ganska tunna skal. Men i år offrar vi dem i detta försök.
Jag samlade ihop våra torkade halslökar och placerade dem i en sådan där frukt och grönsakslåda modell djupare, de man ofta får med på köpet om man köper plommon, vindruvor eller nektariner. Dessa lådor är perfekta när man ska förså växter som är lite större så som lökar, knölar och stora frön. Det första jag gör med en sådan låda är att fylla den med ca 70 % planteringsjord. Sedan tillför jag 2 msk pelleterat hönsgödsel och 2 msk pelleterat grönsaksgödsel och rör runt gödslet i jorden. Sedan strör jag ut lökarna ovanpå och försöker i möjligaste mån att se till att det som jag tror är toppen på dem hamnar uppåt, det är ingen fara om de hamnar åt ett annat håll, lökar brukar veta vad som är upp och ner.
När lökarna är på plats strör jag över planteringsjord tills att de inte syns och sedan bär jag ut lådan till kallväxthuset och vattnar den. Tittar det upp några gröna strån innan december så är min plan att jag ska gräva ner hela lådan i marknivå på friland och låta dem övervintra där. På återhörande om detta.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Odla vitlök från halsök”
Det ska jag också prova��!
Jag följer dina råd så får vi se hur det går.Förhoppningsvis får du mycket sololök. Använd dem som utsäde för att se vad som händer då��
2017. Vad hände sedan?
Jag tappade bort dem men gör ett nytt kontrollerat försök. Återkommer 🙂
Lämna ett svar