Broccoli passar ypperligt att vinterså och framåt midsommar kan man skörda riktigt fina buketter. Här berättar vi om hur vi vintersår broccoli.
För att få en tidig skörd av broccoli gäller det också att sätta igång tidigt med odlandet. Vi tycker att vi får de allra finaste plantorna om vi vintersår och därför har broccoli blivit en av raden bland våra vintersåddsgrödor. När man ska köpa sina frön kan det vara bra att veta att vissa sorter ger en stor bukett i mitten och därefter små sidoskott, medan andra sorter ger enbart mindre buketter. Vi vill ha maffiga buketter i mitten så därför köper vi sorter. Bland våra favoritsorter finns Limba, Calabrese, Green magic.
Varför så kallt?
Att så en massa växter kallt har blivit något av en tradition hos oss. Alltihop började med att vi ville så den fina bollvivan (Primula). För att gro behöver fröna utsättas för ömsom minusgrader ömsom plusgrader. Det enklaste sätter är därmed att så fröna under vintern utomhus och låta dem ligga i jorden som tempereras efter rådande utomhustemperatur. Våra vintrar pendlar ju i temperatur ganska friskt och det hjälper primula-frön att gro. Med den vetskapen provade vi en mängd andra frön. Inte för att vi trodde de behövde temperaturväxlingarna, utan för att vi ville se om de kunde klara att ligga i kall jord och sedan välja tidpunkt för groning. Herregud vad många växter som klarade av det! Däribland broccoli.
Läs mer om bollvivan: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar
Och vad fina plantorna som vi vintersådde blev! Det starka solljuset i kombination av varma dagar och kalla nätter skapade de finaste plantor man kunde tänka sig. Dessutom ville fröna gro långt tidigare än vi kunnat tro. För just kål och i detta fall broccoli, kan det vara livsavgörande för plantorna att komma igång tidigt på säsongen. Då är de så pass stora och tåliga när sommaren anländer och kålfjärilar och kålmalar söker sig till kålodlingar för att lägga sina ägg. Deras larver är nämligen oerhört glupska och kan på kort tid käka upp en liten minikålplanta. Men en kraftig vintersådd planta kan stå bättre pall för eländet.
Lästips: Grönsaker att så utomhus i februari
Lite kort om hur broccoli sådden går till hos oss
Från och med mitten av februari och fram in i mars gör vi våra vintersådder av grönsaker. Vi har ett kallväxthus som vi använder för sådderna. Det är inte ett måste, man kan så på balkong, i kallbänk, i en pallkrage med fiberduk över eller i krukor som man ställer ute vid en södervägg. Vi sår alltså alltid i någon form av behållare, antingen i krukor eller i plastlådor med hål i botten. Sår man direkt på ett friland eller direkt i en pallkrage blir ofta de små kålplantorna angripna av jordloppor och då är risken att plantorna inte blir så särskilt stora. Men vill man odla broccoliskott enbart kan man testa direktsådd. När vi var på någon restaurang för ett tag sedan så serverades just broccoliskott. Det var små späda broccoliplantor, utan någon tillstymmelse till bukett, som hade frästs i lite olja. Väldigt gott, men vi har aldrig skördat våra plantor så tidigt någon gång. Men, vem vet, någon gång när vi har en massa broccolifrön ska vi prova.
Vid sådden fyller vi först en såbehållare med planteringsjord ( såjord kan man låta bli). Därefter sprider vi ut broccolifrön jämnt över jordytan. Över fröna strör vi ett tunt lager med jord. Sist är det någon typ av vattning som behövs. Om vi har snö lägger vi ett tjockt snötäcker över fröna, finns ingen snö vattnar vi rikligt istället. Sedan få såbyttan stå på sin vintersåddsplats och invänta rätt tid för att gro. Vi täcker inte sådden med varken lock eller plast, utan låter naturen ha sin gång. Möjligen kan vi använda fiberduk ibland om vi har sådden utomhus.
För att plantorna ska bli extra fina brukar vi plantera om dem en eller två gånger i större kruka och nya jord innan vi planterar ut dem. Oftast blir utplanteringen någon gång i maj men vissa år även i april.
Vinn kampen mot larverna!
När man odlar kål kommer man förr eller senare att få besök av både kålfjärilar och kålmal och deras larver. Bäst är att vara observant och titta på undersidan av alla kålblad då och då och mosa eventuella äggsamlingar. På så sätt undviker man att larver utvecklas. Upptäcker man larver kan man antingen mosa dem eller spruta med larvskydd.
Lästips: Hur vi bekämpar kålfjäril och kålmal, Hjälp, är min kålodling helt förstörd?
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar