Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt – det är vad vår nya bok heter

Hej medodlare. Vi sitter med det sista på vår nya bok som kommer i vinter ”Odla kallt”. Även om vi har pysslat med odling och kalla sådder i 30 år så finns det alltid mer att lära, man kan ju odla på så många olika sätt.
Nu tänkte vi ta hjälp av alla er som sitter med erfarenhet och kunskap, ja ni som känner att ni har lust och har kraft att dela med er. Det vore så värdefullt att få ta del av era tankar och tips. Du kan skriva som en kommentar till detta inlägg eller om du har mycket att berätta kan du maila oss på kontakt@farbrorgron.se
Vi är så tacksamma för svar.
Odla kallt Frågor
Frågor till er som odlar i zon 6-8, 1 och på andra typer av platser som kan anses lite kluriga.tex skärgården, berg, blåsig plats, köldhål mm. ( alla är välkomna att skriva)
Odla i kalla temperaturer, hur gör du?
Vad kan du skörda av utomhus under senhösten?
Vad sår du utomhus under senhösten?
Om du vintersår, när sår du och var?
Om du sommarsår vad sår du?
Vilka grödor kan övervintra hos dig?
Finns några hinder för vinterodling hos dig, kyla/snö/regn/djur/hård jord/annat och har du några knep för att mildra problemen?
Svara med odlingszon, ort eller landskap först.
Tusen tack
Här kan du läsa om våra andra böcker: Odla för kristid- Skörda Lagra Laga, Flera fingrar gröna- 36 grödor från frö till skörd!, Alla fingrar gröna – om formen och bilderna
Mvh Johannes & Theres
Våra senaste inlägg
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Odla kallt – det är vad vår nya bok heter”
Zon 6/7, Västerbotten. Odlar i kallt och blåsig microklimat. Nu i början av november är det senhöst, ofta brukar det ha kommit lite snö vid det här laget men i år har det varit milt. Nu skördar jag spetskål, savoykål, broccoli, blomsterkål, mangold, persilja, timjan och machesallad (ute på friland, utan något skydd).
Mina höstsådder är machesallad och spenat på friland 1 augusti (jag sår inget i växthuset eftersom det är fullt av tomater odyl där hela hösten).
Jag sår inget på senhösten eftersom snön och kylan kommer innan det hinner växa upp.
Mina vintersådder görs i mars i godislådor i växthuset. I år lyckades jag bra med olika sorters kål, ärtor, målla, spenat, romansallad, rosenskära, krasse, ringblommor, blåklint, solros mm.
Min utmaning är den korta säsongen, marken är inte tinad förrän i början av juni och sen gör mörkret och kylan att det slutar växa redan i oktober. Samt naturligtvis snön, ett metertjockt snötäcke gör det svårt att ta sig runt i trädgården. Mina knep är att försöka skotta bort snö från pallkragarna kontinuerligt och att ta bort täckmaterialet på våren så att jorden tinar snabbare.Tusen tack för info, så värdefullt.
/ Johannes
Lämna ett svar