Din varukorg är för närvarande tom!
Odla i kris!

Just nu får vi många förfrågningar om att föreläsa om att ”Odla i kris” och allt vad det innebär. Krisperspektivet har alltid intresserat oss och funnits med oss i vårt odlande sedan första fröet. Förutom att föreläsa om kris har vi laddat med 4 kurser/ odlingsdagar med temat kris i vår webbutik.
Vad man tex ska satsa på för grödor, vilka grödor är lättast att lyckas med, ger störst avkastning och kan ge flera skördar? Hur lagrar man sin skörd och tar tillvara grönsakerna på bästa sätt och hur tänker man kris på ett kreativt och konstruktivt sätt?Välkommen till en föreläsning eller odlingsdag bortom hamstrandet av toapapper och att bunkra lager av snabbnudlar och pasta. En föreläsning om att överleva över en längre tid och blomma ut som odlare och självhushållare.


Här kan du lyssna på Johannes om kris i podden: Röda vita rosen
Några av våra krisartiklar: Odla i kris – fem grödor för överlevnad, Kris- vår livstil är det en parantes?, 2023 – blev kris den nya normaltillståndet?
För att kontakta mig och boka mig / oss för föreläsning, kurs eller liknande maila oss på johannes@farbrorgron.se eller ring 073-360 58 59.

Även fyra kurser om att Odla i kris finns att boka i vår webbutik. Herrljunga, Alvesta och Stockholm blir de första destinationerna.
Förslag på flera föreläsningar
Odla hela året ”Serieodla”Varför begränsa odlandet bara till vår och sommar, när året har två årstider till som kan grönska? I föreläsningen Odla hela året berättar jag hur man kan tänja på gränserna och odla ätbart under så lång tid som möjligt, hur man kan utnyttja plats för att få flerskördar på liten yta, det vi kallar för att serieodla. Även hur fönsterbrädan kan ge grönt då utomhusklimatet inte kan. Därtill ger jag läckra tips på vad man kan göra med sin skörd.
Odla kallt, hur, varför och när: Denna föreläsning handlar om att odla med naturen och på ett lekfullt och naturligt sätt, helt utan värme och extra belysning skapa stora skördar samt blomsterfägring. Att vi började odla kallt beror på att jag Johannes cyklade fel en gång på 1990-talet . Jag kom till en trädgård under maj som var fullsmockad med Primula denticulata plantor (Blå bollviva) och blev förälskad vid första ögonblicket. Det blev så himla smidigt att så allt ute i kallväxthuset istället för att hålla på med hundratals krukor inomhus som skulle avhärdas och paltas med. Idag sår vi 90% av alla växter vi odlar kallt. Välkommen in i vår kalla och enkla värld!
Odla där du är: Du behöver inte ha en stor trädgård för att kunna odla! I föreläsningen Odla där du är berättar jag hur du enkelt kan odla goda grönsakeri dina fönster, på din balkong, takterrass, pallkrage, växthus eller friland. Jag varvar praktiska odlingstips med sortrekommendationer och gröna recept.
Odla dig ur krisen: Odla dig ur krisen handlar om att odla utifrån ett krisperspektiv. Fokus ligger dels på att tänka kris och vad man kan behöva ha i buffert, och odlingsmässigt att så vid flera tidpunkter helt utan värme eller växtbelysning och under hela året. Vad ska vi satsa på för grödor, vilka ger bäst avkastning, hur gör vi vårt eget gödsel, hur lagrar vi grödorna och hur skyddar vi växterna? Föreläsningen tar även upp hur man kan samplantera och om att odla mycket på liten yta.
Hur mitt odlande blev till: I den här föreläsningen berättar jag om min snirkliga odlingsväg som i princip aldrig varit spikrak och hoppas kunna inspirera dig att bli mer tillfreds i ditt odlande. I backspegeln syns mitt odlande självklart och i ständigt vardande men under min resa framåt har den många gånger varit allt annat än självklar. En cykeltur till en okänd trädgård, en ostädad höst och en dröm om att få in blommande växter tidigt under våren. Alla delar hänger ihop och ju snabbare man kan bli vän med att processen leder oss någonstans, desto mer lugn kan vi erfara när vi odlar.
Odla tomat – 30 års äventyr med tomater: I trettio år har jag odlat tomater på alla möjliga och omöjliga sätt. Inne, ute, på friland, i växthus, i krukor, på tak, i staden, på landet och i komposten. I denna högst personliga tomatföreläsning, som berör hela min tomatresa, berättar jag hur du med hjälp av min erfarenhet och mina slutsatser kan tänka tomat och odla tomat. Halshuggning av tomat, kallsådd, att inte tjuva, att göra nya plantor, övervintring, hur jag gödslar, hur de mognar och hur jag skördar smart.
Fler förslag på ingångar:
- Vad gör man med skörden?
- Odla för smak
- Kvinnorna i mitt odlarliv
- Mina älskade blommor
- Stadsodling – hur kommer man igång?
- Stadsodling – Att odla på tak
- Stadsodling – Att praktisera hållbar utveckling
- Stadsodling – Vad händer i en stad där människor börjar att odla?
- Odlandets grunder
Saknar du mig/oss i din närmaste stad? Ta kontakt med ditt studieförbund, trädgårdsförening eller bibliotek och tipsa dem om oss så kanske jag/vi dyker upp i närheten av dig i framtiden.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar