Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor – gräslök

Gräslök, visst är det den allra vanligaste kryddan i våra svenska köksträdgårdar? Det kanske kan bero på vår nationalrätt sill och potatis, som oftast serveras med gräddfil och gräslök.
Vi har plantor lite varstans i våra land som ger riklig skörd varje år. Den är otroligt lättskött också och så här års slår blommorna ut och gör tuvan mycket dekorativ. Plockar man en del blommor, alltså klipper bort dem, kommer man få uppleva en till blomning under sommaren. Dessutom blidas det en del nya strån. Blommorna går att äta och ger både fin smak och färg i t ex en sallad.
Gräslök ger en något mildare smak än vanlig lök och håller smaken allra bäst färsk eller torkad. Vi tar hellre en stor hög finhackad färsk gräslök ovanpå en tillagad rätt, än att låta den koka med.
Allra godast är den i ett örtsmör eller i en kall gräddfilssås. I sallader av olika slag ger den en mjuk löksmak som inte blir allt för påträngande.
Att odla gräslök
Eftersom gräslök är perenn, brukar vi så vår ranson av gräslök vid ett och samma tillfälle under året och vi sår ny gräslök varje år för att föryngra och öka vårt bestånd. Förr om åren skedde sådden alltid på våren i ett kallt växthus. Nu förtiden sås den under ett snötäcke mitt i vintern i växthuset sk vintersådd. Under våren tittar den upp när den behagar och förutsättningarna är som bäst.
För att få till tuvor behöver fröna planteras tillsammans i en liten hög om 15-20 stycken frön.
Har man köpt en planta i matbutiken som man skördat av, kan man plantera om resterna i en större kruka med näringsrik jord. Kort därefter börjar gräslöken skjuta nya strån.
Vill du veta mer om hur man kan odla gräslök, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår bok Den gröna handboken i grönsaksodling . Där finns även steg-för-steg-anvisningar för 35 andra ätbara växter.
Läs också
Odla egna kryddor
Odla egna kryddor – timjan
Odla egna kryddor – kyndel
Odla egna kryddor – persilja
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Odla egna kryddor – gräslök”
Åh! Gräslök som är så gott! Har lite på g som inte mått så bra, behöver ta ett litet omvårdnadstag kring dem!
/Anna
Lämna ett svar