Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor – basilika

I ett flertal krukor i växthuset och på balkongen har vi vår basilika under somrarna. Fantastiskt goda blad till mat med italienska eller thailändska smaker.
För mig var basilika den där rangliga och lite buskiga kryddväxten som köptes i en minimal kruka i matbutiken. Efter ganska kort tid brukade alltid bladen skrumpna ihop eller så tog någon ohyra över hela plantan innan man hunnit skörda allt. Men när jag träffade Johannes blev basilika något helt annat. I växthuset har vi haft en mängd olika sorters basilika, tex thaibasilika, kanelbasilika, helig basilika, småbladig basilika, citronbasilika, purpurbasilika och vanlig basilika och varje år sår vi så vi har ungefär tio krukor basilika. Det brukar mest bli den vanliga och den purpurfärgade, men förr om åren lagade vi mer thai-inspirerad mat och då kom thaibasilikan väl till pass.
När man har mycket basilika, kan man unna sig att skörda rejält. Jag brukar blanda ner stora mängder blad i sallader och mixa litervis med blad till pesto. Färska basilikablad är något som vår annars så kräsna son, gärna stoppar hela i munnen och pesto är helt klart hans favoritröra.
Jag tycker att färsk basilika gör sig bäst som ensamkrydda, dvs att den inte ska blandas för mycket med andra kryddor. Torkar man bladen, blir den däremot väldigt god tillsammans med andra torkade kryddväxter. På sidan Farbror Gröns Recept har vi samlat ett flertal recept med basilika som ingrediens. Tex potatissallad med smak av Italien, lyxig pasta med ugnsrostade grönsaker och pestosås och pesto.
Att odla basilika
Basilika är ettårig och är en sk värmeälskande växt. Den passar således inte att sås utomhus på vintern eller när när temperaturen är alltför låg. Vi brukar så våra första exemplar i maj i kallväxthuset. Det fungerar också bra att så dem inomhus tidigare än så. Av någon anledning upplever vi att basilikan snabbt blir ansatt av ohyra eller sniglar om den planteras på friland eller i större odlingslådor. Därför låter vi alltid våra basilkiaplantor få bo i krukor på vår balkong eller i växthuset.
Vill du veta mer om hur man ska odla basilika, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Utöver basilika finns där också instruktioner för 35 andra ätbara växter.
Läs också om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, koriander, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.
Theres Lundén

Våra senaste inlägg
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
- Fleråriga lökarLök är en ovärderlig ingrediens i matlagning. I våra odlingar odlar vi en massa olika lökväxter, vissa odlar vi endast en säsong och andra är perenna och lever år efter år på samma… Läs mer: Fleråriga lökar
- Odla egen svampAtt odla egen svamp sätter guldkant på odlar- och självhushållartillvaron. Det är ett intressant komplement till grönsaker både när det gäller skörd och smak, och framförallt när det gäller spänning. Man kan odla… Läs mer: Odla egen svamp
- Fixa en grönsaksodling på din balkongMan behöver inte ha en stor trädgård för att odla egna grönsaker. Har du en balkong kan du odla massvis med ätbart. Här berättar vi mer. Vad kul att du vill börja odla… Läs mer: Fixa en grönsaksodling på din balkong
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar