Din varukorg är för närvarande tom!
När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda

När koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här får du tips på hur du gör.
Det är vanligt att egenodlad koriander blommar. Det kan kännas lite trist att plantan ganska snabbt, särskilt om man inte skördat flitigt, övergår till ett dilliknande utseende och börjar blomma. Men tänk på att de flikiga bladen är precis lika goda som de unga, och dessutom är blommorna ätliga. Om man har lite tålamod kan blommorna ge både färska och torkade frön – en riktig bonus!


Koriander som i affären?
När man odlar eller köper en kruka koriander består den oftast av massor av stjälkar med smakrika blad. Bladen liknar bladpersilja, men är oftast något ljusare i färgen. Det är så vi är vana att se koriander. Men när man odlar den själv märker man snabbt att perioden med persiljeliknande blad är ganska kort. Snart utvecklas bladen och blir mer flikiga – med ett helt annat utseende. Detta påverkar dock inte smaken negativt.

Blommorna är ätbara
Under sommaren blommar koriandern, och blommorna är fullt ätbara. De har ofta en mildare smak än bladen. Ett tips är att använda dem som garnering på en asiatisk maträtt – både vackert och gott!

De gröna fröna
Om man låter blommorna vara kvar bildas snart gröna frön. Dessa har en utsökt smak, som en blandning av korianderblad och malda, torkade korianderfrön. Prova gärna att strö gröna korianderfrön över en sallad eller ät som trädgårdssnacks när du grejar i trädgården.


Torkade frön – för utsäde eller krydda
Om man varken plockar blommorna eller de gröna fröna, kommer fröna så småningom att torka på plantan och bli bruna. När frökapslarna är bruna och lätt lossnar från stjälken är det dags att skörda dem. Lägg dem att eftertorka på ett fat eller i en papperspåse i några dagar.
När fröna är helt torra (hårda och spröda) kan du använda dem som krydda (mortla gärna) eller spara dem till nästa års sådd.För förvaring: Lägg fröna i en papperspåse eller en tät burk, gärna märkt med sort och år. Förvaras bäst torrt, mörkt och svalt. Man brukar säga att korianderfrön behåller sin grobarhet i ungefär 2–4 år. Vi vet inte med säkerhet om det stämmer. Bäst är att testa sig fram.
Om korspollinering
Koriander är självpollinerande, men kan också korspollineras om man odlar flera sorter nära varandra. Vill du ta frö till en specifik sort (fröäkta), se till att bara odla den sorten eller håll avstånd mellan olika.
Lycka till!
Hur vi odlar koriander: Odla egna kryddor – koriander och hur vi odlar för frö Fröodling – en introduktion till att samla egna grönsaksfrön
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar