Din varukorg är för närvarande tom!
Multipluggbrätte – perfekt för förkultivering

Frön, jord och belysning i all ära men utan multipluggbrätten, odlingsbrickor, fat, krukor och alla andra tillbehör för våra sådder, omplanteringar och sticklingar, skulle det vara näst intill omöjligt att odla som vi gör idag och med de grödor vi väljer att odla. Det här inlägget gör vi i samarbete med Gjordnära tunnelväxthus och det handlar om deras multipluggbrätten.
Ända sedan min odlarstart har det varit en ständig jakt på olika slags material att odla i. Krukor, brickor, miniväxthus och allt som hör sådder och omplanteringar till. Många gånger har det varit svårt att överhuvudtaget finna dessa prylar. Höstens kräftskiva som min pappa brukade ha när han var yngre och piggare brukade kunna generera i alla fall 20 fyrkantiga plastfat i olika färger som senare kunde användas i mina odlingar. Blandat med dessa fat använde jag pluggboxar för gran och tallplantor som redan låg i mitt växthus, djupa ugnsplåtar, miniväxthus som köptes på handelsträdgården och allt annat som kunde passa. Ibland kunde växthus och vardagsrummet se ut som en odling skapad från återvinningen och jag tror att du som läser kanske haft det likadant hemma hos dig. Så där osnyggt snyggt.
Förodla strukturerat
Att odla är underbart, så pass underbart att jag och många med mig är beredda att göra avkall på estetiska krav, nja våra partners estetiska visioner kanske det kanske stå. Så fantastiskt att de orkar med oss! För många av oss odlare har ju redan givit upp det där med att våra hem ( vid vissa tidpunkter, januari – december) ska se ut som vackra minimalistiska hem. Men enhetlighet och att resultatet av vår odlariver ser lite mer städat ut är inte till vår nackdel. Dessutom brukar det lite mer städade förodlandet även innebär flera frön = flera plantor = mera mat eller fägring.
Olika slags material i plast är räddningen om man vill förkovra sig i fröodlandets mysterier och i det här inlägget presenterar jag Gjordnäras multipluggbrätten. Plast kanske du tänker? Ja precis! Det är ett fantastiskt material att jobba med när det gäller sådder, omplanteringar och slutplanteringar! Plast väger lite och håller fukten bra! Tänk att bara odla allt i terrakottakrukor, vilket slit!!
Det här inlägget är som sagt ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Vi har samarbetat med Gjordnära tunnelväxthus i flera år och de är riktigt bra på att nosa upp intressanta tillbehör och skapa egna produkter, tex de olika odlingslådaorna berberis och deras sköna trädgårdskor MudR, men kanske är de mest kända för sina egenkonstruerade robusta tunnelväxthus. Det här inlägget handlar om deras Multipluggbrätten.
Vilket multipluggbrätte ska man välja?
Ofta har valet av odlingsmaterial för mig handlat om vad som överhuvudtaget finns att få tag på. Jag har dock ända sedan jag började odla haft ett naturligt begär efter rektangulära och kvadratiska krukor, brickor och brätten. Ju fyrkantigare och mer rektangulärt desto bättre då dessa passar bäst på fönsterbrädor, bord och i växthus. Kantigheten gör att man ofta får plats med många plantor, frön och sticklingar. Det är ofta det allra viktigaste för oss odlare, att vi får plats med så mycket som möjligt!
Vi är alla olika och det som passar dig kanske inte passar mig. Under alla år har jag testat flera olika varianter av pluggbrätten, små, stora, medelstora, innovativa, billiga och dyra. Det mesta går att odla i men den stora frågan har ofta varit var man ska finna dessa hjälpmedel någonstans och nu vet ju du som läser var de finns. Har du som jag lite svårt att välja bland Gjordnäras alla olika multipluggbrätten? I så fall kanske multibrätt-kittet på 22 delar är att föredra: Odlingspaket Multipluggbrätte 22 delar.
Är du lite mer balanserad ( ja att du kanske tror det) kanske det är bäst att du kikar in på Gjordnäras sida och kollar upp det som just du tycker verkar vettigt att odla i, men ha i bakhuvudet att alla, precis alla odlare odlar mer än vad de tror: Multipluggbrätte.
Tips och trix
Ibland tycker jag att det är smidigt med små lådor med genomskinliga lock där jag kan stoppa in ett gäng krukor och ibland vill jag ha färdiga matriser med hål i och ibland lite längre moduler. Krukor är perfekta när man ska bredså, bara strö ut fröna jämt över ytan för att sedan ställa in i ett litet växthus som på bilden ovanför längst till vänster. Färdiga multipluggbrätten med massa färdiga hål är bra när man antingen vill så ett frö en och en eller frön i grupper där tanken är att växten i framtiden ska bilda tuvor. Grönsaker som jag tycker passar bra i multipluggbrätten är tex gräslök, piplök, basilika, kål, dill, tagetes, zinnia, solrosor, nemesia, lobelia, chili, paprika mm.
Personligen tycker jag om att ha många olika slags storlekar på tråg och odlingsbehållare. I år tänkte jag testa flera av dessa moduler ute i kallväxthuset när jag sår lökar som jag vill ska växa i tuvor.
Tänk på: Ju mindre behållarna i ett brätte är desto lättare torkar jorden ut och kräver lite mer tillsyn än stora behållare. Ta för vana att ställa känsliga sådder och pluggbrätten som är små på ett ställe i ditt hem där du lätt ser dem. Då kan du enkelt se hur det står till med fukten och kan sköta om dem på bästa sätt.
Lästips: Zinnia, Omplantering – bredsådd
Tips! Se till att odlingsmaterial i plast inte ligger och skräpar på växthusgolv och ute i trädgården. De är lätt hänt att man kliver sönder dessa redskap som annars håller i många år om man sköter om dem och inte diskar dem i diskmaskin.
Kika gärna på inlägget vi gjorde under förra årets odlingssäsong med Gjordnära: Vi testar ett odlingsbord
Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Vi har samarbetat med Gjordnära tunnelväxthus i flera år och de är riktigt bra på att nosa upp intressanta tillbehör och skapa egna produkter, tex de olika odlingslådaorna berberis och deras sköna trädgårdskor MudR, men kanske är de mest kända för sina egenkonstruerade robusta tunnelväxthus. Det här inlägget handlar om deras Multipluggbrätten.
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar