Vi testar ett odlingsbord

Odlingsytor är något vi odlare många gånger lider brist på, därför blev vi nyfikna när Gjordnära tunnelväxthus meddelade att de börjat sälja odlingsbord. Att det dessutom är måttanpassat för de där odlingbrickorna vi uppskattar gjorde det riktigt intressant. Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus.

Under alla mina odlingsår är det något som alltid varit konstant, brist på platser att ställa plantor som tillfälligt bor i krukor. Ofta är det upp till en själv att finna möbler och överblivet byggmaterial som relativt snabbt byggs ihop till avstjälpningsplatser för frösådder, omplanteringar och platser för krukodling. För mig har det oftast varit att ”man tager det man haver” med fokus på det praktiska medan det estetiska har hamnat lite i bakgrunden. Hos Farbror Grön behövs det alltid nya platser till både sådder, omplanteringar, delade perenner och växter som lever en längre tid i sina krukor.

Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Vi har samarbetat med Gjordnära tunnelväxthus i ett par år och de saluför en hel del intressanta produkter, tex de olika odlingslådaorna berberis och deras sköna trädgårdskor MudR, men kanske är de mest kända för sina robusta tunnelväxthus. Det här inlägget handlar om deras arbetsbord / odlingsbord.

Upp en nivå

Under de senaste åren har vi placerat odlingsbrickor på grusgången i skogsträdgården, där har vi ställt sticklingsförökade perenner och plantor som ska växa till sig. Det har fungerat bra ända tills vi upptäckte att det är något djur de senaste åren som äter av våra plantor, allt från klematissticklingar till ramslöksådder. Vi har försökt ta reda på, genom en viltkamera, vad det är för marodör som härjar i vår trädgård. Varken rådjur, harar eller kaniner har fastnat på bild, ja inte en endaste bild har vi på den skyldige. Vi anar att det är någon form av gnagare modell mindre som gäckat oss och att den är så liten att den inte utlöser kameran. Den enklaste åtgärden för oss för att slippa denna plantdöd, är att ställa upp krukorna på odlingsborden och hålla tummarna för att det där okända djuret inte tar sig ända upp.

Odlingsbord – montering

Odlingsbordet kom i ett platt paket tillsammans med ett gäng skruvar. Träkonstruktionen hade förborrade hål samt några blyertsstreck som markerade var man kunde måtta när man skruvade fast skruvarna. Det var relativt enkelt att få ihop bordet om man är två personer så att den ena kan hålla i när den andra skruvar, jag fick hjälp av vår dotter. Själva bordet där odlingsbrickan ska ligga är redan ihopsatt och även undervåningen, så det är i princip bara ben och undervåning behöver monteras.

Placering av odlingsbordet

Planen var att odlingsbordet skulle flytta in i växthuset, men då växthusets sockel ska bytas ut samt även en hel del glas, placerades bordet på grusgången i rabattdelen temporärt. Det är väl inte den mest optimala platsen då bordet med sina plantor skymmer rabatten bakom. Men just nu är det det bästa stället inte minst för att det är en plan plats i denna rullstensåsträdgård. Odlingsbrickan som följer med ( och som går att köpa lösa hos Gjordnära) rymmer ca 10 liter vatten och är verkligen en livlina för små sådder. Så småningom ska vi plocka bort alla växter vi har där nu, de ska planteras ut i våra rabatter och pallkragar och istället ska bordet och brickan fyllas med mängder av nya småplantor.

Vi håller tummarna för att inga gnagare klättrar upp och gnager sönder plantorna.

Det gick ganska snabbt att få arbetsbordet / odlingsbordet belamrat, alldeles för lätt! Känner du igen dig? På bordet just nu har vi placerat tre sorters rossticklingar, auriklar, tre backsippor, en magnolia, ett valnötsträd, flenört, vallört, två pioner, Andimyntan 2, vitlöksbulbiller. Rent spontant känns det som att vi skulle behöva tre bord till, bara till alla sticklingar vi ska gräva upp från befintliga plantor.

Det här inlägget är ett samarbete med Gjordnära tunnelväxthus. Vi har samarbetat med Gjordnära tunnelväxthus i ett par år och de saluför en hel del intressanta produkter, tex de olika odlingslådaorna berberis och deras sköna trädgårdskor MudR, men kanske är de mest kända för sina robusta tunnelväxthus. Det här inlägget handlar om deras arbetsbord / odlingsbord.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *