Din varukorg är för närvarande tom!
Moses ravioli med pesto och citronsmör

Vill man äta något riktigt lyxigt ska man knåda sig en egen pastadeg och göra ravioli med sin favoritfyllning. Detta recept räcker till 5-6 personer.
Båda våra barn är intresserade av mat och att laga den från grunden. De har varit med oss i köket sedan den dagen de kunde knåda en liten deg. Så det är med glädje vi äter mat som våra barn skapar på egen hand och från grunden. Syrran cyklar till affären för att köpa durumvetemjöl och brorsan knådar deg och pillar med själva raviolin. Inte sällan dyker en av föräldrarna upp med kameran och ska föreviga läckerheterna. Hoppas att denna enkla och rena rätt även kittlar dina smaklökar.
Pastan
Ingredienser
- 400g durummjöl
- 4 ägg
Gör så här: Häll mjölet i en hög på en bänk eller ett bord. Gör en grop i mitten och lägg ner äggen. Blanda ihop mjöl och ägg till en smidig och honogen deg. Låt vila i kylskåpet i en timme.
Pestofyllningen
Ingredienser
- 250 gram Mascarpone
- 250 gram Ricotta
- Pesto efter smak
- salt & peppar
Gör så här: Blanda mascarpone och ricotta i en skål, tillsätt pesto. Börja med några matskedar och smaka av i fall det behövs mer. I vår familj älskar vi pesto, så vi tar gärna ganska mycket. Salta och peppra och blanda väl.
Tips! Gör halva pestofyllningen med röd pesto och halva med grön pesto. Då blir det lika olika smak på raviolin.
Raviolin
Ingredienser
- Pastadeg (se ovan)
- Pestofyllning (se ovan)
- Citronsmör (se nedan)
- Parmesan
- Körsbärstomater
- Basilikablad
- Svartpeppar
Gör så här: Vi har en vevbar pastamaskin som hjälper till med kavlingen, men man kan också såklart kavla med kavel. Tänk att degen behöver vara 1-2 millimeter tunn. För att göra ravioli behövs någon form. Vi har ett särskilt redskap som förutom att stansa ut cirklar eller kvadrater också sammanfogar degplattorna. Man skulle också kunna använda en gaffel.
Man tar en lång deg bit och så klickar man ut en matsked pestofyllning med ca 5 centimeters mellanrum. Det får inte bli så utsmetat. Därefter lägger man en deg ovanpå pestoklickarna. Sedan använder man formen för att stansa ut raviolin. Om inte formen gör att kanterna sluts behöver man trycka med gaffel. Annars är risken stor att fyllningen sipprar ut vid kokningen.
Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Medan man väntar på att vattnet ska koka upp kan man göra citronsmöret. När vattnet kokar lägger vi ner några raviolis i taget. När de flyter upp till ytan är de klara. Ta upp dem med en hålslev eller liknande och lägg på en tallrik. Bäst är att äta ravioli direkt när den är varm. Ringla över citronsmöret och garner med riven parmesan
Citronsmöret
Ingredienser
- 100 gram smör
- Rivet skal från en halv citron
Gör så här: Smält smöret i en kastrull. Häll ner citronrivet och låter puttra ett tag på medeltemperatur. Försök att inte bränna smöret, men låt det bli gyllengulbrunt. Ringla över citronsmöret över nykokt ravioli.
Theres Lundén & Moses Wätterbäck.
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar