Gott med sallat – våra bästa sallatsrecept

Det finns en viss risk att man odlar en aning för mycket sallat och då kan det vara bra med tips om olika sallatsrecept. Varje morgon på mackan eller till äggröran har vi sallat och vidare under dagen blir det minst en sallad med mycket sallatsblad i. Utöver det har vi några maträtter som vi passar på att göra när odlingarna dignar av sallat.

Detta brukar vi göra när vi har mycket sallat:

Sallatsdipp

Caesarsallad med halloumi

Satay – vegetariska spett med jordnötssås

Sallad med morot, färsk vitkål och gurka

Burgare med massor med sallat

Lästips!

Sallatsdipp

Oftast plockar vi blad för blad när vi skördar sallat, oavsett växt sätt. Men ibland tar vi en hel planta/ ett huvud. Något som känns lite extra lyxigt är att skära upp ett huvud på längden i klyftor och sedan dippa i någon god röra eller olja. Ibland har vi smaksatt olivolja med mortlade örter eller vitlöksblast.

Vitlöksolja

  • 1 – 4 klyftor vitlök eller färsk vitlök med blast
  • Ca 1 – 2 dl olja
  • En nypa salt

Gör så här: Pressa eller mortla vitlöken och ev blast, blanda med i oljan och släng i saltet. Värm upp oljan eller kör den i micron på full effekt i ca 30 -60 sekunder så att du får ut vitlökssmaken i oljan. Sila oljan om du vill ha den helt slät. Oljan kan sparas i ett par dagar i kylen.


Caesarsallad med halloumi

Vår son Moses brukar då och då slänga ihop en fantastisk caesarsallad med halloumi. Det är verkligen en fantastisk rätt när man har sallat i överflöd, bröd att göra krutonger av och en god parmesan.

Caesarsallad till 4 portioner

  • 2 st halloumi-ostar
  • Ett gäng salladsblad i mindre bitar, det du har i landen eller har hemma
  • Riven parmesan, lite efter tycke och smak.
  • Brödkrutonger
  • Ibland kan det vara gott med ett gäng små tomatklyftor i salladen eller körsbärstomater
  • Även stora gurkbitar och några smakliga oliver kan vara gott i

Gör så här: Stek halloumiostarna hela i en stekpanna på mer än medelvärme men inte på högsta. Stek dem så att de får yta, men inte blir brända, på alla sex sidor och tills de mjuknar. Skär osten i stora kuber. Finfördela sallatsbladen i 4 djupa skålar, var generös. Lägg i krutonger, halloumikuber, ev tomatklyftor, gurkbitar och oliver och hyvla parmesan ovanpå i små snygga bitar/skivor. Toppa med Ceasar-dressingen ovanpå skapelsen, var generös.

Dressing

  • 1 ägg
  • 2 dl olivolja
  • 50g riven ost / parmesan eller Gran padano eller liknande ostar
  • 2 msk citron-juice
  • En nypa salt
  • lite peppar

Gör så här: lägg ner äggen, den rivna osten och citronjuicen i en bunke. Mixa sedan ihop det till en kräm. Sedan häller man ner oljan med en tunn stråle. Om såsen blir för fast kan man hälla i lite vatten och blanda. Till sist häll ner kryddorna, sedan är dressingen färdig! Ringa dressingen över salladen.


Satay – vegetariska spett med jordnötssås

Något som visat sig vara en supergod kombination är sallatsblad och jordnötssås. När vi gör vår vegetariska satay är det ett måste att ha mycket sallat.

Ingredienser för fyra personer

  • Rikligt med sallat i någon form
  • Basmati-ris för 4 portioner + någon matsked olivolja
  • 6 st Quornfilér
  • 8 st grillpinnar
  • 0,5 dl hackade jordnötter (till serveringen)
  • ev 1 dl skivad salladslök, piplök eller luftlöksblast (till serveringen)

Marinad

  • 2, 5 msk japansk soya
  • 2 msk olja, vi använde olivolja
  • Rivet skal och saft från en halv lime
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk currypasta
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald koriander

Jordnötssås:

  • 1 dl osötat jordnötssmör, gärna crunchy
  • 250 g kokosmjölk
  • 1 mellanstor schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk riven ingefära
  • en nypa chilipulver
  • 1 tsk honung
  • 2 msk japansk soja
  • vatten att späda med
  • salt

Gör så här: Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela tinade quornfiléer i bitar. Lägg marinad och quornbitar i en skål och se till att marinaden kommer överallt på quornen. Låt stå i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader eller tänd grillen om du hellre vill grilla spetten. Fördela quornbitarna på 8 spett. För ugnsgrillade spett kan man lägga spetten över en djup ugnsform så att de tillagas fria i luften och endast spetten vilar på formens kant . När spetten fått fin färg är de klara. I ugn tar det ca 15-20 minuter.

Koka riset enligt förpackningens anvisning eller gör som vi och ta en del ris och 1,5 del vatten. Tillsätt någon matsked olja i vattnet. Bäst blir riset om man sköljer det ett par gånger innan tillagning.

Fräs schalottenlök, finhackad vitlök och ingefära i olja på låg värme. Tillsätt resten av ingredienserna till jordnötssåsen, förutom vattnet och blanda väl. Låt småputtra. Verkar såsen för tjock kan man späda med vatten tills konsistensen är bra.

Skär sallat i mindre bitar, grovhacka jordnötter och skiva salladslök. Fördela rikligt med sallad på tallrikarna eller på ett större uppläggningsfat. Lägg de färdiga spetten ovanpå salladsbädden, ringla över jordnötssåsen och toppa med hackade jordnötter och salladslök. Servera med ris och njut!


Sallad med morot, färsk vitkål och gurka

Det är alltid gott med en härlig sallad. Här har vi blandat sallat, färsk vitkål, morot och gurka. Genom att hyvla gurka och morot blir salladen lite roligare. Att dessutom ha morötter i olika färger gör det ännu trevligare.

Ingredienser till en skål med sallad

  • 2 – 4 ytterblad på en färsk grön vitkål
  • 5-8 blad av plocksallad eller motsvarande mängd
  • 2 morötter, gärna i olika färger
  • 1/2 slangurka eller en hel gurka av mindre modell

Vinägrett

  • 1/2 msk citronolivolja eller vanlig olivolja + några droppar saft från citron
  • 1 msk ljus vinäger
  • salt och peppar

Gör så här: Skär sallat och vitkål i bitar och lägg i en skål. Hyvla morot med potatisskalare och gurka med osthyvel och blanda ner i skålen. Vispa ihop vinägretten och ringla över den över salladen. Blanda väl, så att att alla ytor blir glansiga av vinägretten. Om man önskar kan man göra dubbel sats av vinägretten.

Servera salladen direkt!


Burgare med massor med sallat

Hemmaburgare är en hit i vår familj på sommaren. Extra gott blir det när vi har en massa sallat i våra odlingar att plocka av. När vi gör burgare blir det vanligen plant beef, halloumi eller våra egna rödbetsbiffar.

Rödbetsburgare

Ingredienser för 4 personer

  • 500g färska rödbetor rivna på det fina på ett rivjärn
  • 1 liten rödlök också den riven på det fina
  • 1/2 tsk nymortlad svartpeppar
  • 1 tsk  örtsalt eller vanligt salt
  • 4 msk kikärtsmjöl
  • 3-4 msk potatismjöl
  • 1 rund kakform som du kan lägga ner rödbetsblandningen i och pressa till en rund liten biff. Vi gör biffarna ca 1 cm tjocka

Gör så här: Riv rödbetor lök och blanda alla ingredienser väl i en skål och låt stå i 10-15 min. Blanda igen och tryck därefter ut biffar på 1-2 cm tjocklek på en skärbräda. Micra därefter biffarna i en mikrovågsugn först på effekt 50% i 1 min och sedan i effekt 80% i 1 min (750w Micro). Detta gör att biffarna sätts samman och blir fastare och därmed lättare att hantera, för den som inte vill använda micro så går det att lirka ner dem i en panna med olja och få till det lika bra. Använd i så fall en tunnbladig smörkniv med lite olja på så går det lättare.

Hetta därefter upp en stekpanna med rikligt med olja (så att det täcker botten) Stek rödbetsbiffarna mellan 5-8min på varje sida på nästan full effekt, de ska bli knapriga på ytan. Servera direkt!

Hamburgerdressing

  • 1 msk finhackad röd lök
  • 2 msk finhackad inlagd gurka
  • 1 msk majonnäs
  • 1 tsk senap
  • 1-2 msk ketchup
  • 2 dl crème fraiche eller gräddfil
  • salt och peppar

Gör så här: Blanda lök, gurka, majonnäs, senap och ketchup väl. Blanda sedan med crème fraiche och smaka av med salt och nymalen peppar. En hamburgerdressing brukar bli allra godast om den får stå en stund i kylskåpet innan servering.

Egna hamburgerbröd

  • 12 dl vetemjöl
  • 6 dl vatten
  • 1-2 tsk salt
  • 1/2 paket jäst

Gör så här: Blanda jästen, saltet och 2 dl vatten och vispa så det löst sig. Häll sedan i vetemjölet och resten av vattnet och knåda degen. Det lättaste sättet att knåda degen är med en elvisp och degkrokar. Kör tills du fått ihop den, ett par minuter och låt den sedan jäsa på ett varmt ställe i 2 timmar ( gärna en värmematta för odlingar). Stjälp därefter upp degen på ett mjölat bakbord och forma den försiktigt, utan att knåda den till en avlång korv. Dela upp degen i 6-12 stora bitar och forma dem till bollar. Lägg ut dem på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och tryck dem lite platta, pensla ägg på ovansidan och strö över sesamfrön. Låt dem jäsa i ca 40 min och grädda dem därefter i 10-12 min på 250 grader.

Picklad rödlök

  • 2-3 st rödlökar
  • 1 del 12% ättiksprit (tex 0,5 dl)
  • 2 delar socker (tex 1 dl)
  • 3 delar vatten (tex 1,5 dl)
  • en nypa salt

Gör så här: Bland ättikssprit, socker, vatten och salt i en kastrull och låt koka ihop så att sockret löser sig ordentligt. Låt svalna. Häll lagen i en glasburk och fyll på med tunt skivad rödlök. Låt stå i minst 60 minuter innan servering. Förvara i kylskåpet.

Theres Lundén & Johannes Wätterbäck


MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *