Din varukorg är för närvarande tom!
Mjuk pepparkaka med lingongrädde

Tack vare en av ungarnas kompisar, som lovordade sin farmors mjuka pepparkaka, blev det äntligen dags för oss att baka en sådan. Men det var inte vi vuxna som fick baka den, det skulle Tora göra och utan hjälp. Hon googlade runt på nätet efter olika recept och hon landade, på Leilas sida. Hennes recept är verkligen bra. Vi har byggt om receptet en aning och även pillat in lite hemodlade ingredienser.
Mjuk pepparkaka är i en klass för sig, både Theres och jag visste det sedan tidigare, men för barnen uppstod kärleken igår. Mjuk pepparkaka är lite som originalet till morotskakan fast utan frosting. Kakan går alldeles utmärkt att njuta som den är eller tillsammans med en skvätt lingongrädde eller glass. Får den stå över natten blir den än mer underbar. När vi bakar kakor i formar har vi för vana att smörja formarna med smör och sedan skaka runt strösocker istället för ströbröd. Det gör att man slipper den där trista och tråkiga smaken av ströbröd och dessutom får kakan en smått knäckig yta.
Ingredienser mjuk pepparkaka
- 5 ägg
- 5 1/4 dl vetemjöl
- 3 3/4 strösocker
- 1 1/2 dl fjällfil ( den är ju så otroligt god)
- 1 dl rårörd lingonsylt + några skedar till lingongrädden
- 1 msk kanel
- 1 tsk kryddnejlika, mortlad eller mald.
- 1 – 2 tsk kardemumma, mortlad eller mald.
- 1 msk färsk riven ingefära (gärna fönsterodlad) Det går även bra med mald ingefära.
- 75 g smör
- 1 – 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 1 tsk salt ( minst)
- vispgrädde
- florsocker att pudra kakan med
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull på spisen. Blanda ner kanel, kardemumma, kryddnejlikorna, ingefäran och saltet i smöret och låt svalna. Vispa äggen och sockret fluffigt och blanda ner smörkryddblandningen i äggsmeten. Häll upp vetemjöl och bakpulver i en separat skål och blanda runt. Häll därefter i de torra ingredienserna i de blöta och blanda väl. Smörj en sockerkaksform med smör och skaka runt socker så den täcks. Grädda kakan i ca 30 – 45 min. Testa att sticka in en tändsticka eller liknande för att se om den för dig anses vara klar, vi gillar när den är lite kladdig inuti.
Stjälp upp kaka och låt den svala. Pudra över florsocker över kakan när kakan är sval. Vispa önskad mängd grädde ganska hårt. Rör ner några skedar rårörd lingonsylt och servera lingongrädden till kakan.
Tora & Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Mjuk pepparkaka med lingongrädde”
Bor i USA , ersättning för fjällfil?
Något vitt kallt mejeriaktigt 🙂 Berätta vad du hittade.
Lämna ett svar