Din varukorg är för närvarande tom!
Mjuk pepparkaka med lingongrädde

Tack vare en av ungarnas kompisar, som lovordade sin farmors mjuka pepparkaka, blev det äntligen dags för oss att baka en sådan. Men det var inte vi vuxna som fick baka den, det skulle Tora göra och utan hjälp. Hon googlade runt på nätet efter olika recept och hon landade, på Leilas sida. Hennes recept är verkligen bra. Vi har byggt om receptet en aning och även pillat in lite hemodlade ingredienser.
Mjuk pepparkaka är i en klass för sig, både Theres och jag visste det sedan tidigare, men för barnen uppstod kärleken igår. Mjuk pepparkaka är lite som originalet till morotskakan fast utan frosting. Kakan går alldeles utmärkt att njuta som den är eller tillsammans med en skvätt lingongrädde eller glass. Får den stå över natten blir den än mer underbar. När vi bakar kakor i formar har vi för vana att smörja formarna med smör och sedan skaka runt strösocker istället för ströbröd. Det gör att man slipper den där trista och tråkiga smaken av ströbröd och dessutom får kakan en smått knäckig yta.
Ingredienser mjuk pepparkaka
- 5 ägg
- 5 1/4 dl vetemjöl
- 3 3/4 strösocker
- 1 1/2 dl fjällfil ( den är ju så otroligt god)
- 1 dl rårörd lingonsylt + några skedar till lingongrädden
- 1 msk kanel
- 1 tsk kryddnejlika, mortlad eller mald.
- 1 – 2 tsk kardemumma, mortlad eller mald.
- 1 msk färsk riven ingefära (gärna fönsterodlad) Det går även bra med mald ingefära.
- 75 g smör
- 1 – 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 1 tsk salt ( minst)
- vispgrädde
- florsocker att pudra kakan med
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull på spisen. Blanda ner kanel, kardemumma, kryddnejlikorna, ingefäran och saltet i smöret och låt svalna. Vispa äggen och sockret fluffigt och blanda ner smörkryddblandningen i äggsmeten. Häll upp vetemjöl och bakpulver i en separat skål och blanda runt. Häll därefter i de torra ingredienserna i de blöta och blanda väl. Smörj en sockerkaksform med smör och skaka runt socker så den täcks. Grädda kakan i ca 30 – 45 min. Testa att sticka in en tändsticka eller liknande för att se om den för dig anses vara klar, vi gillar när den är lite kladdig inuti.
Stjälp upp kaka och låt den svala. Pudra över florsocker över kakan när kakan är sval. Vispa önskad mängd grädde ganska hårt. Rör ner några skedar rårörd lingonsylt och servera lingongrädden till kakan.
Tora & Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Mjuk pepparkaka med lingongrädde”
Bor i USA , ersättning för fjällfil?
Något vitt kallt mejeriaktigt 🙂 Berätta vad du hittade.
Lämna ett svar