Din varukorg är för närvarande tom!
Mjuk pepparkaka med lingongrädde

Tack vare en av ungarnas kompisar, som lovordade sin farmors mjuka pepparkaka, blev det äntligen dags för oss att baka en sådan. Men det var inte vi vuxna som fick baka den, det skulle Tora göra och utan hjälp. Hon googlade runt på nätet efter olika recept och hon landade, på Leilas sida. Hennes recept är verkligen bra. Vi har byggt om receptet en aning och även pillat in lite hemodlade ingredienser.
Mjuk pepparkaka är i en klass för sig, både Theres och jag visste det sedan tidigare, men för barnen uppstod kärleken igår. Mjuk pepparkaka är lite som originalet till morotskakan fast utan frosting. Kakan går alldeles utmärkt att njuta som den är eller tillsammans med en skvätt lingongrädde eller glass. Får den stå över natten blir den än mer underbar. När vi bakar kakor i formar har vi för vana att smörja formarna med smör och sedan skaka runt strösocker istället för ströbröd. Det gör att man slipper den där trista och tråkiga smaken av ströbröd och dessutom får kakan en smått knäckig yta.
Ingredienser mjuk pepparkaka
- 5 ägg
- 5 1/4 dl vetemjöl
- 3 3/4 strösocker
- 1 1/2 dl fjällfil ( den är ju så otroligt god)
- 1 dl rårörd lingonsylt + några skedar till lingongrädden
- 1 msk kanel
- 1 tsk kryddnejlika, mortlad eller mald.
- 1 – 2 tsk kardemumma, mortlad eller mald.
- 1 msk färsk riven ingefära (gärna fönsterodlad) Det går även bra med mald ingefära.
- 75 g smör
- 1 – 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 1 tsk salt ( minst)
- vispgrädde
- florsocker att pudra kakan med
Gör så här: Sätt på ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull på spisen. Blanda ner kanel, kardemumma, kryddnejlikorna, ingefäran och saltet i smöret och låt svalna. Vispa äggen och sockret fluffigt och blanda ner smörkryddblandningen i äggsmeten. Häll upp vetemjöl och bakpulver i en separat skål och blanda runt. Häll därefter i de torra ingredienserna i de blöta och blanda väl. Smörj en sockerkaksform med smör och skaka runt socker så den täcks. Grädda kakan i ca 30 – 45 min. Testa att sticka in en tändsticka eller liknande för att se om den för dig anses vara klar, vi gillar när den är lite kladdig inuti.
Stjälp upp kaka och låt den svala. Pudra över florsocker över kakan när kakan är sval. Vispa önskad mängd grädde ganska hårt. Rör ner några skedar rårörd lingonsylt och servera lingongrädden till kakan.
Tora & Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Mjuk pepparkaka med lingongrädde”
Bor i USA , ersättning för fjällfil?
Något vitt kallt mejeriaktigt 🙂 Berätta vad du hittade.
Lämna ett svar