Din varukorg är för närvarande tom!
Mat borde vara dyrare!

För oss som odlar våra egna grönsaker blir det ganska snabbt uppenbart att det där med att producera sin egen mat kräver en hel del. Det är faktiskt inte så lätt att odla! För varje år dyker det upp nya problem, utmaningar och misslyckanden och det krävs engagemang nyfikenhet och ibland en vilja av stål för att få skörda lönen av ens arbete.
Ganska ofta får jag frågan om vilka växter som är lätta att odla. Svår fråga det där för jag har lyckats och misslyckats med samma gröda under olika delar av mitt odlarliv. Det som gett mig mest och som är en genomgående nerv genom hela boken Alla fingrar gröna är att utgå från de 5 faktorerna. Har man dessa i åtanke så är det en bra grund till att lyckas.
Så svaret på vilka grödor som är lättast borde kanske vara: ” Om du förstår de 5 faktorerna, ljus, temperatur, jord,näring och vatten och dessutom sätter dig in var grödan kommer ifrån så kan du lyckas med allt. Det är dessa faktorer som går som en röd tråd genom vår odlingsbok Alla fingrar gröna.
Men för att återgå till grödan på bilden. Vitkål, denna underbara gröda som passar till så mycket och älskas av så många.
Just det här huvudet är vintersått i -18 grader i Tillsammansodlingens växthus i slutet av februari, omplanterad 2 ggr i enskilda krukor, flyttad med bil till Skogsträdgården, odlad i en pallkrage, angripen av, kålmal, kålfjäril, mördarsniglar, åkersniglar och 6 månader efter att fröet åkte i jorden skördad av Theres till gårdagens pizzasallad. Huvudet vägde 1 kg.
Varje gång jag ser kål i affären som säljs för under 100 kr kilot så blir jag förfärad av att den som odlat den fått så lite pengar för så mycket arbete. För våra huvuden är värda så mycket mer.
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Mat borde vara dyrare!”
Just vitkål är ju dessutom en av de absolut billigaste grönsakerna per kilo i affären vilket är helt galet med tanke på jobbet med dem!
Ja, kål är knepigt men roligt att odla.
Hur kommer det sig då att de kommersiella odlarna kan framställa så mycket vitkål så billigt? Är det en väldigt besprutad gröda, eller vad? Har funderat på detta.
Lämna ett svar