Din varukorg är för närvarande tom!
Little Gem – årets godaste sallat!

Det är så roligt att odla nya sorter som kan bli nya favoriter. Denna sommar har vi också upptäckt den fantastiska sallaten Little gem.
Det är få salladssorter som verkligen får oss att häpna och vi odlar redan tre sådana; Black seeded Simpsons, Bronze arrowhead och Jericho. Men nu har vi fått en fjärde favorit och den har kommit till våra odlarhjärtan för att stanna. Visst har jag läst, sett och hört om Little Gem tidigare, men vi har haft otur med frön de senaste åren. Under två års tid har fröna vi köpt haft 0% i grobarhet och ett år när jag fick frön från en odlarväns eget förvärvade utsäde, var fröpåsen helt tom. Hade det inte varit för att jag är så otroligt envis i mitt odlande, skulle jag nästan ha gett upp.
Jag efterkonstruerar gärna dessa händelser med fröna och tolkar det som att det helt enkelt inte var dags för oss att upptäcka denna fantastiska sallat förrän nu. Men nu är vi där och detta är vår fjärde favorit och vi kan rekommendera den till 100 %. Den går likt våra andra favoriter att vinterså och kallså och behöver också ta en sväng genom kylen om den ska sås under sommaren. Little gem är en perfekt sallat rent storleksmässigt för att odla i plastbackar som vi gör under vinter och vår i vårt kallväxthus och borde bli varje balkongägares nya favorit.

Tänk er minisallatshuvuden knappt större än en handflata. En synnerligen perfekt portionsförpackning. Huvudena är dessutom kompakt knutna och döljer ett gulvitt inre som skapar färgdynamik åt en sallad och glädje åt ögonen. Mat som är vacker ger alltid ett mervärde! Huvudena är också riktigt goda att dela i fyra delar och dippa i en god gräddfilsdipp eller hemtrampad örtolja. Testa också att bara ringla öven en god olja samt en bra vinäger och dra några varv med örtsaltskvarnen på ett delat huvud. In med det i munnen. Kanske himlar du också med ögonen av denna upplevelse? Nästa år köper jag fler påsar med Little Gem frön.
Den här sorten vill jag inte leva utan!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Little Gem – årets godaste sallat!”
Spännande att läsa om era blandade resultat. Jag har försökt så little gem ett antal gånger och aldrig lyckats, men har inte varit tillräckligt säker på att det inte varit jag som slarvat med något för att kunna säga att det berott på frökvalite. Nu står en bytta i kylen och så fort jag får möjlighet ska jag sätta in den i en plastpåse också. Spännande, jag vill ju också smaka den så omtalade sallaten! Tack för era råd och tips!
Jag försökte mig på Little Gem i somras, men mina plantor knöt sig inte, utan var liksom bara en bladbukett och som gick i stock snabbt. Beska och trista. Var det på grund av hettan och för snål bevattning tro? Ska man göra något särskilt för att de ska knyta sig?
Tack för en lärorik blogg!
Hej!
Sallat vill ha mycket vatten för att kunna växa bra och inte bli besk. Så det kan ju bero på just snål vattning. Vi lyckas bäst med Little Gem när vi vintersådd den.Ah, jag sådde på friland i april och redan i maj blev det ju världens värmebölja… Jag får testa att vinterså. Tack!
Jag har också försökt att odla Little Gem, men misslyckats. Kanske ska jag göra ett nytt försök?
Absolut, visst ska du det 🙂
Lämna ett svar