Lingonkola med vanilj och choklad

Kola på silverfat Farbror Grön

Vi blev sugna på att få in en syrligare och fruktigare ton i julkolan. Vi testade också att leka lite med två olika smaker, vanilj och choklad. Resultatet blev en kola med tre olika smaker och det är en upplevelse att ta en kola och utröna när de olika smakerna blommar ut på tungan, oftast måste man ta fler bara för att testa i vilken ordning smakerna kommer. Lingonpulvret går att byta ut mot t ex blåbärspulver eller lakrits eller något annat pulver som du gillar. Det går också bra att bara göra en slags kola med pulver på.

Ingredienser chokladkola
1.5 dl kokossocker
1,5 dl råsocker
2,5 dl vispgrädde
1,2 dl ljus sirap
50 g smör
1 msk kakao
1-2 kryddmått salt
1 tsk äppelcidervinäger
En form som tål värme
Bakplåtspapper

Ingredienser vaniljkola
2,5 dl rårörsocker
2,5 dl grädde
50 g smör
2 tsk vaniljpulver
1-2 kryddmått salt
1 tsk äppelcidervinäger
En form som tål värme
Bakplåtspapper

Ingredienser dekoration och syrlig smak
Lingonpulver

Gör så här: Blanda alla ingredienserna till respektive kola i varsin tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 25 – 40 min, rör då och då i kolan. Man märker att kolan börjar bli klar när den släpper från botten när man rör i den och att den mer har karaktären av en massa än en sås. När du anser att den är klar klär du in en för dig lämplig form med bakplåtspapper, pudrar botten jämt med lingonpulver och häller i kolasmeten. Ställ formen på balkongen, i kylskåp eller frys för avkylning. När kolan känns fast skär du den i lämpliga bitar. Förvara den i burk med tättslutande i rumstemperatur eller i frysen. Varva varje lager kola med bakplåtspapper så kladdar de inte ihop med varandra.

Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *