Din varukorg är för närvarande tom!
Lägger du också hela tomater i frysen?

På de flesta tomater vi skördar gör vi tomatsås eller så njuter vi dem färska. Men för ett par år sedan började Karin prata om att frysa dem hela ja hon pratade om det varje gång vi sågs. ”Bara att ta fram några när man behöver dem och slänga ner i en sås eller gryta! Perfekt portionsförpackning!”
Karin är väldigt mycket så, hon klurar alltid ut enkla och lätta lösningar både när det gäller mat och odlande och kanske främst odlandet. Det är henne och hennes mördarsnigel experiment vi berättar om i vår odlingshandbok ”Alla fingrar gröna” och det är hon som inspirerat oss till att använda wellpapp i botten av våra odlingslådor, i stället för att gräva bort grässvålen.
I år har vi fryst in ca 6 kg körsbärstomater samt några små exemplar av tomaterna Rio och Principe Borghese. Jag plockar av dem när de mognar från brickorna i bokhyllan och lägger in den i plastpåsar i frysen. Till och med nu, i december, har vi några kilo tomater som ligger på brickor och mognar. Var och varannan dag åker några in i frysen. Tänk er! I december! Kan ni förstå så underbart? Tidigare år har vi som högst haft ett kilo kvar till lucia men nu har vi flera kilo röda tomater som blänger på oss i i morgonsolen i vardagsrummet. Det måste vara årets sena säsong som varit med och påverkat i år.
Förra vintern fick vi så stark abstinens efter denna underbara soppa så att vi var tvungen att köpa zucchini. Vilket tur att vi i alla fall hade egna styckfrysta tomater i vår frys, att halva sopppan var egenodlad. Till den här grytan passar också dessa frysta tomater. Bara att väga upp hur många man vill ha eller höfta om man vill det.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Lägger du också hela tomater i frysen?”
[…] du fryst in hela tomater, funkar dessa väldigt bra att lägga i […]
Lämna ett svar