Kökskompostera enligt bokashi

Snart är det dags att preparera jorden med bokashi inför nalkande vitlöksplantering.

Sedan fem år komposterar vi vårt köksavfall i staden enligt en metod som kallas för bokashi. En metod där man fermenterar sitt avfall.

Metoden går ut på att man fermenterar sitt köksavfall i någon slags behållare eller hink med tättslutande lock (metoden påminner om processen man gör med gräs för att få ensilage).
Varje gång man lägger ner matrester i hinken strör man samtidigt över ett vetekli över köksavfallet, sk bokashikli. Vetekliet är impregnerat med 5 olika mikroorganismer som ser till att avfallet inte bryts ner på traditionellt sätt utan syras.

När hinken är full behöver den lagras i 2 veckor i 15–20 grader så att allt avfall är bearbetat. Efter denna period är innehållet redo att grävas ner i trädgården och 2 veckor senare kan man odla direkt i avfallet. Under vintern, i väntan på nästa odlingssäsong kan man förvara hinkarna utomhus utan att avfallet försämras.

Vitlök Farbror Grön
Vitlök växer bra i jord med bokashi. 

I vår stadsodling komposterar vi ca 400 liter bokashikompost årligen och använder det främst där vi odlar näringskrävande grödor så som kål, gurka, zucchini, majs och vitlök.
Bokashi fungerar bäst om du odlar på friland eller i odlingsbehållare typ pallkragar som har kontakt med underliggande mark, så att jordens mikroorganismer och maskar kommer åt avfallet. I en behållare utan maskar och andra nedbrytare går nedbrytningen allt för långsamt.

Skillnaden gentemot en vanlig kompost är att bokashi producerar ytterst lite växthusgaser och därmed blir ju också mer näring kvar i avfallet.

Vi kombinerar denna teknik med att kompostera på traditionellt sätt i pallkragar och tycker att metoderna kompletterar varandra.

Det är enkelt att göra det impregnerade vetekliet själv, så här gör du.


Se också filmen om hur vi använder bokashikompost i vår stadsodling:

Vill ni läsa mer om hur och var vi odlar rekommenderar vi att man läser vår bok: Alla fingrar gröna.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

8 svar till ”Kökskompostera enligt bokashi”

 1. Började med Bokashi för en vecka sen. Det ska bli så spännande med kommande säsong.

 2. Varit sugen länge på att börja men är rädd för att det ska dra råttor då vi haft problem med dessa kryp tidigare. Har ni haft problem med dem?

 3. Helt suveränt med bokashi ��
  Jag började i höst och har inte odlat nåt annat än vitlöksblast och ärtskott inomhus i jorden ännu men redan att bara se hur snabbt matresterna blir till jord i jordfabrikerna är hur häftigt som helst!
  Min amaryllis fick näring i form av lakvattnet i år, 5 blommor per stang som blommade länge och fint, helt tack vare lakvattnet ��

 4. Profilbild för Anneli Åkerberg
  Anneli Åkerberg

  Hejsan,
  Nybörjare på det här med bokashi men har er bok och försöker göra rätt, vi får se till våren när det blir gräva av. Hittade i min gömmor Biltemas komposthjälp 36-391 som sägs innehålla Cellulas, Subtilisin, amylas, α-Natrium vad kan detta motsvara? EM? Idéer? Den ska enligt instruktion blandas med ljummet vatten och fördelas över trädgårdskomposten, men kan det istället användas som bokashiströ? Stort tack på förhand för eventuell hjälp. Anneli Örebro zon 3

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Strö är nog att föredra skulle jag tro men man kan använda båda. Förvänta dig ingen annan effekt av komposterandet.

 5. Profilbild för Elisabeth Forsgren
  Elisabeth Forsgren

  Vad händer med bokashin om man har en full hink stående och åker bort ett par veckor eller längre?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja inget direkt revolutionerande skulle jag vilja påstå, det fermeterar väl på liksom.
   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *