Din varukorg är för närvarande tom!
Bokashikli – vi gör eget

Vi gör bokashikli! Vi har komposterat enligt bokashimetoden till och från i snart 13 år och ganska snart efter att vi började med denna teknik blev vi nyfikna på, dels rent kostnadsmässigt, men även utifrån vårt självhushållarperspektiv, att göra eget bokashikli.
När man bokashikomposterar använder man bokashikli för att uppnå effekten. Det är ofta vetekli som är impregnerat med några utvalda mikroorganismer ( 5 st) som kallas för EM samt rörsockermelass. Kliet kan kan och köps oftast färdigt lite här och där i utvalda butiker och på nätet, det finns flera märken. Kliet är lite som en surdeg skulle man kunna säga, som man tillsätter till matavfallet som komposteras i lufttäta behållare för att det ska syras.
Läs mer om EM här: Effektiva mikroorganismer



Så går komposteringen till
Varje gång man lägger ner avfall så strör man en till två matskedar bokashikli ovanpå avfallet och stänger locket. EM mikroorganismerna fermenterar, syrar avfallet i de lufttäta behållarna och gör genom denna process det möjligt att odla i sitt köksavfall betydligt snabbare ( ca 4 v efter man fyllt en behållare) än avfallet man lagt i en traditionell kompost. Använder man hinkar med tappkranar får man också ett hemmagjort flytande gödselvatten som passar såväl inomhus som ute i trädgården.
Läs mer om bokashi här: Bokashi den smått ”religösa” komposteringstekniken


Göra eget kli
Ingredienser bokashikli
- 5 liter vetekli
- 5 ml EM ( kan överdoseras )
- 5 ml rörsockermelass( kan också överdoseras)
- 5 dl vatten
Med övedoserar menar vi att det inte är så viktigt att om det är 5 eller 20 ml, någonstans där emellan fungerar.
Gör så här: Blanda alla vätskor i en behållare och blanda och knåda därefter vätskan ihop med kliet, vi använder en stor plastback som är ganska hög så att det inte stänker ut över golbvet nnär vi håller på. . Packa kliet lufttätt och låt stå i rumstemperatur i 4-6 veckor. Förvara det sedan svalt. 2,5 kg kli kostar ungefär 40kr när du gör det själv. Till vårt hushåll där vi komposterar ca 400liter hushållsavfall per år går det åt mellan 6-7 kg bokashikli per år.
Läs mer om bokashi här: Bokashi den smått ”religösa” komposteringstekniken
Lycka till
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
9 svar till ”Bokashikli – vi gör eget”
Jag kommer att tänka på hållbarheten, så…
Hur länge håller en laddning av denna storlek?Ju mer finfördelat du gör kliet efter det är klart ju bättre blir det samt att det förvaras kallt och luktfritt.Jag gör för 3-4 månader i taget, då blir det bäst för oss.
Hej jag har beställt ett bokashipaket, men om jag vill göra eget bokashi, var får jag tag i EM?
MVH Barbro
Bokashi.se
Hej Farbror Grön. Skulle man inte kunna använda det flytande gödselvattnet som man får från bokashihinken, och blanda det med vetekli när man ska göra sitt eget strö? Gödselvattnet måste ju innehålla alla de mikroorganismer som behövs. Då blir det ju ett sorts kretslopp kring detta också. Eller är det så att mikroorganismerna förändras och blir något annat under processens gång. /Agneta
Just för att tyckt att ströet varit dyrt har jag inte använt mig av bokashi. Till hösten bli det andra bullar
Hej!
Vad jag har läst hos Farbror grön om Melass , så har Melass tyvärr blivit känt att numera innehålla Klorpyralid. Är det något ni nu förhåller er till på särskilt sätt? Använder ni eget lakvatten för att tillföra EM till er bokashi eller så?
Frågar en som inte ännu börjat med bokashi, men villHej Åsa, melass kan säkert innehålla rester av klo- aminopyralid och det skulle även kliet kunna innehålla, det är vi såklart lite smårädda för och därför har vi pausat bokashikomposterandet. Vinass är ju den produkten där man funnit rester av Klo-aminopyralid först men det kommer fler material som visat sig innehålla amino-klopyralid, strömaterial så som halm, kli, kreatursgödsel. Läs mer här och håll dig uppdaterad: https://for.se/2021/07/29/analys-av-pasjord-och-organiska-godselprodukter/











Lämna ett svar