Sedan ett par år tillbaka så komposterar vi allt vårt hushållsavfall i gröna mimer odlingen ”Tillsammansodlingen” med hjälp av en metod som kallas för bokashikompostering. Man komposterar sitt hushållsavfall i slutna behållare, hinkar med lock på och eller i speciella hinkar som har en tappkran längst ner. Varje gång man lägger ner avfall så strör man en till två matskedar kli som är impregnerat med en vätska som inehåller 5 st mikroorganismer som kallas för effektiva mikroorganismer, förkortas EM. Dessa mikroorganismer fermenterar/ syrar avfallet i de lufttäta behållarna och gör genom denna process det möjligt att odla i sitt köksavall betydligt snabbare än avfallet från en traditionell kompost och mer näring stannar kvar i avfallet. Använder man hinkar med tappkranar så får man också ett hemmagjort flytande gödselvatten som passar såväl innomhus som ute i trädgården. Läs mer i våra tidigare inlägg eller på Bokashi.se som är en av våra samarbetspartners.
Titta in på detta inlägg om du vill se hur vi peppar näringskrävande grödor med
bokashikompost: https://farbrorgron.se/zucchini-och-gurkbadden/
Lämna ett svar