Sedan ett par år tillbaka så komposterar vi allt vårt hushållsavfall i gröna mimer odlingen ”Tillsammansodlingen” med hjälp av en metod som kallas för bokashikompostering. Man komposterar sitt hushållsavfall i slutna behållare, hinkar med lock på och eller i speciella hinkar som har en tappkran längst ner. Varje gång man lägger ner avfall så strör man en till två matskedar kli som är impregnerat med en vätska som inehåller 5 st mikroorganismer som kallas för effektiva mikroorganismer, förkortas EM. Dessa mikroorganismer fermenterar/ syrar avfallet i de lufttäta behållarna och gör genom denna process det möjligt att odla i sitt köksavall betydligt snabbare än avfallet från en traditionell kompost och mer näring stannar kvar i avfallet. Använder man hinkar med tappkranar så får man också ett hemmagjort flytande gödselvatten som passar såväl innomhus som ute i trädgården. Läs mer i våra tidigare inlägg eller på Bokashi.se som är en av våra samarbetspartners.
Titta in på detta inlägg om du vill se hur vi peppar näringskrävande grödor med
bokashikompost: http://farbrorgron.se/zucchini-och-gurkbadden/
Jag kommer att tänka på hållbarheten, så…
Hur länge håller en laddning av denna storlek?
Ju mer finfördelat du gör kliet efter det är klart ju bättre blir det samt att det förvaras kallt och luktfritt.Jag gör för 3-4 månader i taget, då blir det bäst för oss.
Hej jag har beställt ett bokashipaket, men om jag vill göra eget bokashi, var får jag tag i EM?
MVH Barbro
Bokashi.se
Hej Farbror Grön. Skulle man inte kunna använda det flytande gödselvattnet som man får från bokashihinken, och blanda det med vetekli när man ska göra sitt eget strö? Gödselvattnet måste ju innehålla alla de mikroorganismer som behövs. Då blir det ju ett sorts kretslopp kring detta också. Eller är det så att mikroorganismerna förändras och blir något annat under processens gång. /Agneta
https://newspaperbokashi.wordpress.com
Just för att tyckt att ströet varit dyrt har jag inte använt mig av bokashi. Till hösten bli det andra bullar