Det finns stark chili och så finns det världens starkaste chili. Det är en relevant fråga att ställa. Varför odlar man sådana här?
Jag minns själv när jag nästan tvångsmässigt köpte mig en Bhut Jolokiaplanta för första gången och nästan skämdes. Så typiskt att vara en man och vilja ha det starkaste. Men jag blev glatt överraskad över att det faktiskt finns en koppling mellan arom och styrka. Ju högre styrka desto mera smak. Och på något märkligt sätt är sådana här chilifrukter nästan beroendeframkallande. När den värsta smärtan klingat av så blir man oftast nyfiken att testa igen. Jag vet, det låter galet. Men man blir liksom upprymd och pigg, som en snaps fast utan det där grumliga i sinnet.
Vi gör syrad sås på de flesta av dessa frukter. Såsen är lättare att portionera och en eller två droppar kan ge det där lilla extra utan att det gör ont. Klicka HÄR så kommer du till vårt syrningsrecept.
Är du nyfiken på att odla riktigt starka frukter med arom så ska du satsa på sorterna Bhut jolokia, finns i flera olika slags färger och med samma härliga arom.
Har du inte jättestor erfarenhet av att odla chili rekommenderar vi er att kika på vår odlingshandbok Alla fingrar gröna. Där står det utförligt hur man odlar chili. Klicka på bilden nedan så kommer ni till förlaget LUX publica. Där kan ni provläsa 40 sidor av boken.
Lyssna på vår podcast Två odlare emellan – Bäckmo och Wätterbäck, där jag och Sara Bäckmo samtalar om chiliodling och morotssådd.
Johannes Wätterbäck
Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.
Ostronört är som ett veganskt alternativ till skaldjur. Odlar man den själv kan man förhoppningsvis njuta av den i fler år, den klassas nämligen som perenn. Här berättar vi om hur vi odlar… Läs mer: Ostronört – växten som smakar skaldjur
På söndag kommer jag till Alvesta och håller i en endagskurs. Det finns fortfarande platser kvar. Hoppas du vill komma!Endagskursen ”Odla dig ur krisen” den 19/1 handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv… Läs mer: Odlingsdag i Alvesta ”odla dig ur krisen”
Turnéplan våren 2025: En hel del av vintern och vårens föreläsningar och kurser är redan bokade och bestämda och några evenemang väntar på att sammanställas och slutligen spikas. Flera nya tillkommer under våren.… Läs mer: Turnéplan våren 2025
Vintersådder, hela grönsakslistan i bokstavsordning. Fler växter än man kanske tror klarar av att sås kallt under vintern. Här presenterar vi de ätbara växter vi brukar vinterså. Att odla kallt har förenklat, maximerat… Läs mer: Våra vintersådder i bokstavsordning
Det största som hände, av sorglig karaktär, under 2024 var att pappa Paul somnade in den 19 mars 2024. Han hade egentligen levt på övertid i 10 år. Han fick problem med nartriumbalansen… Läs mer: Pappa Paul gick bort 2024
Välkommen på odlingsdagar på tre ställen i Sverige under de kalla vintermånaderna. Redan nu har ljuset återvänt och många av oss känner igen det bekanta gröna kliet i fingrarna och att blickarna riktas… Läs mer: Odlingsdagar i – Alvesta, Skinnskatteberg och Stockholm
Jag tror inte jag vågar få sonen 3 år går och plockar allt rött och gult i trädgården. En dag gnagde han på en chili som är väldigt mild som tur var. Men någon gång så ska jag prova ☺
Lämna ett svar