Din varukorg är för närvarande tom!
Klyftpotatis – jordens guld i perfekt förädling

Klyftpotatis är väl inget att skryta med kanske man kan tänka. Jag kan delvis hålla med utifrån hur de såg ut och smakade under min uppväxt, de var ganska oengagerat lagade. Men för oss handlar det om före eller efter vi började odla egen potatis. och i synnerhet efter att vi bekantade oss med sorten Cheri, det var hon som öppnade våra ögon.
Under min uppväxt var klyftpotatis ett snabbt tillbehör som gjordes lite huller och buller i en ugn och som var lite roligare än kokt potatis, typ helgpotatis. Hade man tur var det lite chipskänsla på några av dem fast de allra flesta var ganska mjuka med lite bränt i kanterna.


Gillar du chips? Här är några tips: Egna potatischips i micron, Skräpmat – friterade potatisskal
Kärlek vid första upptaget
När vi började att odla potatissorten Cheri blev vi förälskade vid första upptaget. Stora rödskaliga potatisar och dessutom en rik skörd tom under sommaren. Kanske startades vår nya klyftpotatisera pga att dessa knölar var så himla stora. Man kunde nämligen inte slänga upp alla på en plåt och hoppas på det bästa, man var tvungen att lägga ut dem klyfta för klyfta utmed hela plåten. Strax innan vi börjar att skära klyftorna sätter vi ugnen på dubbelvärme och 220 grader.

Likt enskilda skönheter
En annan faktor var att vi använde och använder bakplåtspapper istället för en smord plåt, det gjorde att vi slapp att klyftor fastnade i plåten och istället kunde tillagas som enskilda skönheter utan några olyckor på vägen.Vi har för vana att först hälla ut lite olivolja på bakplåtspappret och sedan försöka fördela oljan jämt över pappret.
När sedan klyftorna ligger sida vid sida stänker vi på lite mer olivolja och något salt, gärna vårt egna örtsalt. När plåten är full är det dags att sätta in den i mitten i ugnen och efter ca 20 – 35 min, beroende på ugn är de klara att njutas.



Blir även andra sorter bra på det här sättet?
Ja faktiskt, i princip alla sorters potatisar blir bra om man hanterar dem på detta lite mer medvetna och varsamma sätt, att man lägger ut dem en och en. Det är egentligen bara Linzer delikatess som blivit lite si sådär som klyft och även som hasselbackspotatis. Den verkar inte vara skapt för äventyr i ugnen, den är för blöt. Linzer är dock en fin sort att odla, som kokta och kylskåpskýlda passar de ypperligt till potatissallad.
Några recept: Potatissallad – på 5 olika vis
I år odlade vi Erly rose för första gången, den blev tom snäppet bättre än Cheri, eller hamnade på samma plats på prispallen. Vi ska testa den ett par gånger till tillsammasn med cheri för att verkligen ge den en ärlig chans att ställa sig framför Cheri. Andra knölar som blir lika bra som Cheri är Pink fir apple och Anya, två andra delikatesspotatisar .
Läs mer om Anya och cheri här: Vår bästa potatis är korad!

Varför blir hemodlade knölar godare?
En del menar på att man inte ska underskatta det psykologiska när det gäller egenodlad mat, att även detta ger smak till grödorna. Man har ju plöjt in så mycket känslor i sitt odlande och vart med på hela resan från rot eller frö tills att grödan ligger på bordet. Det är sant, en del av kryddan med egenodlad mat är just att man gjort den själv och att man är stolt över att ha frambringat sin egen mat.
Under mina första år som odlare valde jag bort potatisen i grönsaksodlingen, då jag tyckte att den tog för mycket plats och ändå var så billig att köpa. Men efter att jag köpte på mig en sådan där gourmelåda med Franska delikatespotatisar så öppnades dörren till egenodlad potatis.

Min analys är att den potatis vi odlar själv inte är lika vatten och sockerrik, att det kanske har att göra med att våra knölar inte gödslas på samma sätt som i kommersiella odlingar och därmed inte innehåller lika mycket vatten och socker. Det är något vi mer än engång reagerat på här hemma, att köpepotatisar är så himla blöta och slafsiga jämfört med egenodlade. men när den egenodlade är slut, någon gång i februari – mars är det dessa vi använder.
En öppen fråga: En del odlare har hört av sig att de likt oss har svårt att finna tidiga mjöliga potatisar. Har du sort tips är du mer än välkommen att dela med dig
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Farbror Grön – NorrbottenturnéUnder V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Klyftpotatis – jordens guld i perfekt förädling”
Tack för att ni tipsade om goda Cherie
Har gett bort som present och fått till svar att de aldrig ätit så god potatis.
Tack för alla tips gällande odling av både det ena och andra.
Jag är fast i odlandets alla mysterium.
Mvh Madeleine Håkansson norra VärmlandTackar, ska prova båda sorterna nästa säsong. Fick 2 st cherie av en odlingsgranne i somras. Blev många potatisar av dessa två.
Jag älskar mos så jag behöver också tips på bra mospotatis. King Edvard blir sisådär i min pallkrage.Tack för tips om klyftpotatisen.
Om man inte vill/har tid att jobba med perfektion och bakplåtspapper så kan jag rekommendera att göra klyftpotatisen i en uppvärmd gjutjärnssteckpanna, jag brukar sätta ugnen på 225 grader 🤓
Tack, ock snyggt blir det ju också.
Lämna ett svar