Din varukorg är för närvarande tom!
Kanderade äpplen, lika gott som godis

Detta recept är utarbetat av Farbror Gröns son Moses. Både Tora och Moses och har ett genuint matintresse och kommer kliva in mer och mer på bloggen med sina recept. Genom dessa kanderade äpplen kan man äntligen säga att ”frukt är godis”!
En kväll när jag som vanligt satt och strökollade på klipp, fick jag se en film med en kille som lagade mat. Jag gick in på kontot och såg när han kanderade saker. Då ville jag själv kandera saker. Vi hade bara äpplen hemma så jag kanderade äpplen.
Ingredienser för 4 personer
- Fyra stycken små eller tre stycken stora äpplen
- 2 dl socker
- 1 dl vatten
- grillpinnar
- lite kallt vatten för att kyla ner de heta äpplena med (gärna med is i)
Gör så här: Koka i hop vattnet och sockret i en kastrull på högsta värmen. Medans de kokar ihop så stoppar du in träpinnarna i äpplena. När sockret och vattnet fått en lite brunare färg så drar du äpplena i sockerlagen så den får ett jämt lager med socker runt äpplet. Doppa äpplena i vattnet så att sockret stelnar. Njut av era kanderade äpplen:)
Moses Wätterbäck

Jag, Johannes är delvis uppväxt med kanderade äpplen men har inte ätit dem sedan jag var typ 7 år. Min pappa brukade köpa kanderade äpplen på den anrika godisaffären Augusta Jansson i samband med julen. Så när Moses stod och gjorde detta härom kvällen var det ytterst spännande, jag kunde inte ana att det skulle vara så otroligt gott. Det var inte bara minnena som lurade mig att tro att detta var det lyxigaste godis man kan tänka sig. Jag blev glatt överraskad när Moses berättade att han ville laga kanderade äpplen. Smakprovet av det första äpplet resulterade att vi stod hela familjen och smaskade oss alla äpplena på mindre än 10 min, vi kunde inte sluta äta. Äntligen kan man säga att frukt är godis!
Ett varningens ord: Har du känsliga tänder, bryggor eller lagningar osv ska du vara försiktig med att äta dessa läckra äpplen, man får verkligen arbeta med både käkmuskler och tänder.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar