Din varukorg är för närvarande tom!
Farbror Gröns nya år – 2021
Då är detta år snart till enda. Vad kan passa bättre än en liten tillbakablick av det år som gått och att avslöja lite framtidstankar för 2021? Hur har vi påverkats av pandemin, vad har varit årets stora grej för oss och vad har vi för framtidsplaner?
När ett år tar slut och ett annat börjar är det ofrånkomligt att man stannar upp och summerar det gångna året. Att kliva in i ett nytt år är stort och häftigt. Man vet inte alls hur det ska bli. Vad kommer framtiden att ge? Kommer odlingsåret att bli toppen med en blandning av varma och soliga dagar och regn då och då? Kommer våra nya projekt gå bra? Hur kommer det se ut på pandemi-fronten nästa år? Kommer vi (och våra nära och kära) hålla oss fortsatt friska?
Summering av året som gått
Innan vi går in i det nya vill vi summera detta år som bjudit på många olika saker. Vi har bland annat hunnit med att ge ut vår tredje bok, haft några fantastiska Färna-kurser, lagt ner Takfarmen och börjat med digitala odlings-evenemang. 2020 har också pga pandemin givit oss utrymme att reflektera över en mängd detaljer i vårt Farbror Grön-liv. Att alla föreläsningar utom en blev inställda efter mars gjorde att Johannes fick en paus från tidigare års intensiva föreläsningsschema. När han gjorde den enda föreläsningen i Göteborg på Redbergsteatern i september för 46 personer, kändes det så där härligt nytt och pirrigt och han fick verkligen mersmak och en stor längtan.
Bok-release för Skörda, lagra, laga
Året började lite hektiskt. Vi var då i sluttampen med vårt bokskrivande, något som vi arbetat flitigt med under hela hösten. Precis innan Skörda, lagra, laga skulle ut till alla återförsäljare skulle vi signera alla förhandsbokade böcker. Detta var i slutet av mars och vid denna tidpunkt hade epidemin redan utvecklats till att bli en pandemi. Vi fick av den anledningen inte komma till det stora boklagret, utan fick vara på en tom lokal i källaren på ett tomt Bonnier-hus. Vi minns så väl hur folktomt det var på gatorna i Stockholm och att stämningen kändes surrealistisk.
Boksigneringen gick bra, men releasen på Trädgårdsmässan blev inte av. Evenemanget blev inställt och inte långt efter det beslutade man att använda mässhallarna till sjukhusplatser. Det var en konstig känsla, skrämmande. Tänk att de där hallarna som varje helg tidigare hade fyllt av människor nu behövdes till sjukhus. Vad vi förstått färdigställdes det tillfälliga sjukhuset med 600 platser, men man behövde aldrig ta sjukhuset i bruk.
Bokförsäljningen gick galant. Raka vägen upp på topplistor för faktaböcker. Vissa veckor var vår bok bland de tio mest sålda faktaböckerna i Sverige enligt Svenska förläggareföreningen. Idag, den 30 december 2020 ligger ”Skörda lagra laga” på plats 3 på bokus topplista för försäljning av trädgårdsböcker.
Inställda kurser, föreläsningar och workshops
När pandemins otroliga framfart var ett faktum, blåste vi och alla våra uppdragsgivare av alla bokade föreläsningar. Ett flertal senarelades för att även då behöva ställas in. Det skulle komma att bli en svårt tid för många företagare, däribland även för oss. Till syvende och sist är föredragen en viktig del i företaget. Det fina har dock varit att just odlingsbranschen har blomstrat under denna kristid och det har gjort att intresset för odlingskunskap har visat sig blivit större.
Vi lärde oss ganska snart hur vi kunde genomföra digitala föreläsningar, vilket blev lite som en livboj och väldigt spännande att genomföra. Vi gjorde en del av de fysiska föreläsningarna till digitala liveföreläsningar och via vår webbshop gjorde vi det möjligt för alla att köpa föreläsningar. En hel del bibliotek och trädgårdsföreningar hakade på och ville köpa exlusiva föreläsningar och vid några tillfällen blev det stora evenemang där vi var uppemot en hundra personer. 2021 kommer att bjuda på en hel del digitala föreläsningar framöver, läs mer lite längre ner i inlägget.
Takfarmens sista säsong
Det var med blandade känslor vi bestämde oss, tillsammans med Christopher att avveckla vår takodling som vi kallar Takfarmen. Det var svårt att fatta ett sådant beslut men vi har ända sedan vi startade Takfarmen vetat att det är en mycket tillfällig plats, då taket är gammalt och ska renoveras. När vi satte våra första odlingsbehållare på taket blev vi mer eller mindre lovade att vi kunde odla där i troligtvis max 3 år, men det blev till slut i hela 8 år. Vilken bonus och vilket äventyr!
Det var Christopher som hittade oss i en tidning och upptäckte att vi bodde i samma stad. Han frågade om vi ville odla med honom på ett tak. Vi tog en kaffe, gick upp och tittade och bestämde oss direkt att nu jäklar ska vi bli takodlare. Taket har under dessa år bjudit på fantastiska skördar och fyllt våra frysar, kylar och skafferier med mat.
Trots att vi inte kommer kunna hämta fantastiska skördar från taket framöver, kommer alla erfarenheter och kunskaper vi erfarit för alltid följa oss i framtida odlingar och kunskapsöverföring, och vem vet, kanske skapar vi flera odlingstak framöver på olika sätt. Vi har i alla fall genom åren haft en hel del diskussioner med olika aktörer om att skapa intressanta urbana odlingar högt där uppe bland taken.
Guldstänk
Som en glad överraskning i januari blev vi nominerade vi till Årets marknadsförare i Västerås. Varje år brukar företagarföreningen i Västerås bjuda in till en gala, Guldstänk, för att belöna företagare i olika kategorier. Vi blev enormt glada för utmärkelsen för vårt arbete i sociala medier. Vanligen brukar galan hållas i Västerås konserthus med stor publik. Men i år behövde man flytta fram den till september då den hölls i mycket liten skala i stället.
Framåtblickar – 2021
Nästa år kommer, som alla andra år, att bjuda på fantastiska saker. Redan nu har vi en del inplanerade aktiviteter, men vi brukar inte planera allt för mycket. Det är alltid bra att alltid ha utrymme för spontana och oplanerade erbjudanden och ideér. I stort kommer vi få mer tid åt våra två odlingar där vi bor och digitala evenemang hoppas vi ska locka många åhörare. Här på bloggen kommer det att ske lite förändringar som vi hoppas att ni kommer att uppskatta.
Färre odlingar
När nu Takfarmen, dess stora skördar och omhändertagandet av dem inte tar tid känner vi att vi kan fokusera mer på de två odlingarna vi kommer att odla i, Tillsammansodlingen och Skogsträdgården. Det var ju egentligen det som var vårt mål när vi startade Tillsammansodlingen 2012, att ha en odling vid stugan och en odling i staden. Men det kom så många olika spännande förfrågningar och projekt under våra första bloggår som det var svårt att säga nej till. Vi bara körde liksom.
Distansodling med två odlingar blir det nya. Vi kommer maximera odlandet mer i dessa odlingar och som alla odlare gör, bygga ut med ett par pallkragar eller så men också kunna lägga ner mer tid åt vissa detaljer och moment som vi inte riktigt hunnit med, bland annat att bygga upp vår perenna odling mer i skogsträdgården. Vi har redan tjuvstartat under hösten med att så ett gäng perenna frön i ett av våra växthus och räknar med att fylla på med ett par hundra plantor under nästa år.
Växthuset i skogsträdgården kommer vi behöva renovera. Nya rutor ska införskaffas där gamla har gått sönder och en ny impregnerad grund ska ställs dit och så att växthuset höjs ca 7 cm. Det innebär att hela växthuset ska monteras ner för att sedan sättas upp igen, det kommer ta några dagar att genomföra detta.
Fler digitala evenemang / redan svarat på ovanför eller vad tycker du?
Som det ser ut kommer pandemin fortsätta än ett tag och olika evenemang kommer således inte kunna genomföras såsom tiden innan pandemin. Vi planerar för att erbjuda digitala föredrag och kurser både i egen regi och i samarbete med andra under 2021. Några teman som kommer finns att boka upp sig på framöver är Odlingssäsong – vinter, Planera ditt odlade, Odla inomhus, Maxa din skörd mm. Kika gärna in i vår webbshop lite då och då och håll utkik efter föreläsningar och kurser.
Vi har även andra tankar som tex enskild digital trädgårdscoachning och digitala trädgårdsträffar i mindre grupp. Hör gärna av dig om intresse finns.
Premium-sidan
Under hösten har vi arbetat fram det vi kommer att kalla Farbror Grön Premium. I likhet med andra Premium-tjänster kommer vår Farbror Grön Premium innehålla material som kommer ha en betalport. Vi har länge tänkt på detta, men inte varit riktigt redo för detta grepp. Vi vill ju velat leverera odlingskunskaper och recept kostnadsfritt till våra läsare, men under det senaste året har vi blivit tvungna att tänka om. Företagssamarbeten och bokförsäljning räcker dock inte som inkomstkälla fullt ut för oss nu när föredrag och evenemang blivit digitala.
Detta med inställda föredrag och uteblivna föreläsningsbokningar, gör däremot att vi får mer tid hemma för odling. Dessutom finns mer tid att skriva intressanta artiklar. Vissa artiklar, lite mer genomarbetade sådana, kommer att ha en betalvägg och ingå i vårt Premium-material. Bloggen farbrorgron.se kommer alltså ha två typer av inlägg. Dels kommer recept och vanliga inlägg kring odling även fortsättningsvis vara kostnadsfritt och öppna för alla att läsa, och dessutom kommer det att finnas Premium-artiklar.
Lanseringsdatum för Farbror Grön Premium är inte klart ännu, men när vi fått allt att fungera som vi önskar kommer vi gå ut med det till alla läsare. Vi hoppas innerligt att det finns många där ute som vill bli Premium-läsare på vår sida. Det skulle bidra till att vi kan fortsätta med Farbror Grön och leverera odlingsinspiration och kunskap på det sätt vi önskar och har byggt upp hittills.
Hoppas ni är nyfikna på vad Premium-materialet kommer att innehålla. Till en början kommer vi månadsvis publicera artiklar om olika ätbara växter och hur man odlar dessa steg för steg, problemlösning i trädgården såsom bekämpning av olika angrepp, blompresentationer av våra rabattfavoriter, Johannes trädgårdstankar i krönika-format samt en massa annat intressant. Vi kommer självklart öppna upp för att Premium-läsarna får ge tips på intressanta ämnen för oss att skriva om.
Mer info om Farbror Grön Premium kommer i ett separat inlägg framöver. Håll utkik!
Farbror Grön tar sig utomlands 2021
Vi har aldrig haft några som helst planer eller mål att ta oss utanför Sveriges gränser. Visst har Farbror Grön föreläst både i Finland och Norge, Åland och på färjan över till Estland, men där har det fortfarande varit på svenska.Under 2020 har dock helt andra länder visat intresse för oss och det vi gör. Ett land har börjat översätta vår bok Skörda, lagra, laga med utgivning under våren. Det är riktigt häftig eftersom detta land verkar älska självhushållning.
I land nummer två kommer vi under hela 2021 dela med oss av vårt odlarliv i landets största och otroligt intressanta trädgårdsmagasin. Det första numret av magasinet kommer ut under februari – mars och det är efter det som ni kommer få veta mer. Innan dess behöver vi vara ganska förtegna om just detta projekt som vi hållit på med sedan i augusti.
Nya bok-projekt
Vi har återkommande diskussioner om nya böcker. Just för tillfället är inget spikat, vilket alltså betyder att vi inte kommer ge ut någon ny bok detta år. Det känns skönt. Vi arbetar väldigt hårt när vi väl är i ett bok-projekt. Av någon anledning blir våra böcker alltid fullspäckade. Någon räknade ut att våra böcker innehåller lika mycket text som tre ”vanliga” trädgårdsböcker. Det kanske stämmer, men vi vill verkligen ge så mycket som möjligt varje gång. Några halvmesyrer är inget för oss.
Finns det något som du som läsare och följare vill se eller läsa mer av 2021, vore det intressant att roligt att få ta del av det. Kanske kan vi uppfylla din önskning.
Gott nytt år till er!
Må 2021 bli ett spännande år!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande på grönsaker?Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande på grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar