Din varukorg är för närvarande tom!
Julrecept – Skurna pepparkakor med ädelostcremé

Om man inte orkar baka vanliga pepparkakor men ändå inte helt vill vara utan, kan man istället baka dessa skurna pepparkakor i stället. Minst lika goda om inte ännu lite godare. Dessutom innehåller de mandelspå som är så gott i kakor. Fördelen med dessa kakor är att de tar kortare tid att baka eftersom man inte kavlar ut någon deg, utan istället skär skivor.
Skurna pepparkakor med ädelostcremé
Ingredienser till 50-60 st
- 1 dl mandelspån eller skållad mandel
- 100 g rumstempererat smör
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk riven färsk ingefära eller mald torkad
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 tsk malda kryddnejlikor
- Någon nypa salt
- 0,5 tsk bikarbonat
- 2,75 dl vetemjöl
- ädelost
- gräddfil
Gör så här: Vispa ihop smör, strösocker och sirap med elvispen. Tillsätt kryddorna. Blanda mjöl och bikarbonat separat. Vänd sedan i mjölblandningen i smörblandningen. Använd elvispen för att blanda allt väl. Vänd ner mandeln och rör med en slev tills det verkar jämnt fördelat. Lägg degen på ett bakbord och forma den till en rulle, ca 25-30 centimeter. Rulla in den i plastfolie och låt ligga i kylskåpet i några timmar, gärna över natten. Degen kan också i detta skede frysas och sedan tas fram och gräddas vid annat tillfälle.
När det är dags att grädda kakorna, sätter man ugnen på 175 grader. Sedan skär man rullarna i tunna skivor. Tänk att det ska bli 50-60 skivor. Skivorna läggs på plåt med bakplåtspapper och gräddas i mitten av ugnen i ca 8-9 minuter. Låt kakorna svalna på galler.
Till pepparkakorna kan man servera en ädelostcremé. Ta en klick ädelost och ungefär lika mycket gräddfil. Mosa ihop med en gaffel. Lägg i en liten skål och servera.
Till glöggmyset är det roligt att krydda egen glögg och framför allt gott: Julens godaste glögg – Äppelglögg, Egen vinbärsglögg
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar