Vi tycker et är roligt att då och då smaksätta knäcken med lite andra smaker än det man kanske är van vid. I dessa knäckformar har vi knäck som smakar lite saffran. De är toppade med pinjenötter och några nypor flingsalt. Om du inte testat att göra saffransknäck, kanske det är dags detta år!
Saffransknäck med pinjenötter och flingsalt
Ingredienser till ca 70 st
- 2 dl sirap
- 2 dl socker
- 2 dl grädde
- 1 pkt saffran
- 1 dl pinjenötter
- Några nypor flingsalt
Gör så här: Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme. När de börjar bli gyllenbruna är de klara. Låt dem svalna på ett fat. Blanda alla ingredienser utom pinjenötterna i en tjockbottnad kastrull. Låt knäcken koka upp för att sedan sjuda i ca 25 – 30 min tills den är 124 grader. När du anser att det kokat klart portionerar man ut knäcken i knäckformar av papper. Vi använder en knäcktratt.
Lägg några pinjenötter på toppen av varje knäck och strö lite flingsalt ovanpå. Låt sedan knäcken svalna.
Saffransknäck är supergoda till glöggmyset!
Vi har också fler recept på söta juligheter: Toras knäck på egenodlad sirap!, Körsbär i likör, Kola med choklad och vanilj
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar